5000 майки питат за Мария

България иска ДНК пробата на момичето, за да търси роднините й

5000 майки питат за Мария | StandartNews.com

Атина. Откриването на 4-годишната русокоса Мария в гръцки цигански катун предизвика световен интерес. Представители на службите, журналисти, неправителствени организации, както и родители от цял свят издирват биологичните родители на малкото момиче.

5000 майки само за един ден звъняха и писаха на гръцката полиция за откритото преди дни русокосо момиченце Мария в цигански катун. Разкриването на истинската самоличност на Мария, както и на нейните биологични родители, се превърна във водеща новина в цяла Европа, Америка и Канада.

Детето бе открито при спецакция на полицията в катун край Лариса и отнето от 40-годишна жена и 39-годишен мъж, които твърдят, че са му родители. В началото те обясняваха на полицията, че детето им било дадено като бебе, увито в одеяло, от българка, която не можела да се грижи за него. В рамките на 24 часа обаче смениха няколко пъти показанията си. В момента те са задържани и предстои да бъдат съдени за отвличане на непълнолетна. Единственото, което може да ги спаси от ударите на Темида, е откриването на биологичната майка на Мария, която да разкаже истинската история на хлапето.
"Интересът към драматичната историята на Мария и нейното състояние е огромен. Ние вече получихме 5000 телефонни обаждания от всички краища на света, както и хиляди имейли от загрижени хора, които искат да знаят коя всъщност е Мария и как е попаднала в ромското семейство в катуна край Лариса. Най-много запитвания имаме от САЩ, Швеция, Полша, Франция и Канада", съобщи за "Стандарт" представителят на организацията "Усмивката на детето" Панайотисис Пардалис. Той допълни, че в част от мейлите се съдържала информация за други подобни случаи. "Ние сме предали тези детайли на полицията, за да се види дали нямат някаква връзка със историята на Мария", допълни Пардалис.

Полицията в Гърция, както и неправителствената организация, където е Мария в момента, не изключват детето да е отвлечено от болница. "До момента не сме установили да има подаден сигнал за изчезнало дете на тази възраст в Гърция", посочиха още от полицията, допълвайки, че са потърсили съдействие от Интерпол както за установяване на самоличността на детето, така и на истинските му родители. Униформените са открили у арестуваните акт за раждане на Мария от 2009 г. и дори кръщелно свидетелство, издадено от властите в Атина.

Заради твърденията, че майката на Мария може да е българка, властите у нас ще поискат от гръцките си колеги ДНК пробите на детето. Предполага се, че те могат да съвпаднат с тези на задържани роми в България за трафик на деца. Родните криминалисти предполагат, че ако майката на Мария е българка, то тя е заминала преди 4 години за Гърция, където е родила детето и след това отново се е върнала в България. Затова те ще изпратят и списък с лица, заподозрени за трафик на хора, на гръцките власти. До момента у нас официално дете с подобно описание и на тази възраст не е обявявано за издирване.

"Майката" с различни версии на всеки час

Нова версия на всеки разпит вади ромката, която се представя за майка на русокосата Мария, открита в гръцки катун преди дни. Полицията в южната ни съседка си блъска главата вече втори ден с непрестанно променящите се версии на двамата арестувани "родители" за това как момиченцето се е озовало при тях. Те ту твърдят, че са открили детето изоставено пред супермаркет, ту се "сещат", че са се сдобили с нея от майка й - българка. Ту пък 40-годишната ромката заявява, че преди време е имала авантюра с канадец крадец и детето е от него. Същата жена, чието име все още не се посочва, има две самоличности и 14 деца, по документи. Според данните тя е родила 6 от децата в една и съща година. Три е "родила" между юни и ноември 1993 г., а по-късно още три между октомври 1994 г. и февруари 1995 г. А най-малко три от децата й са регистрирани в различни части на Гърция. Според документите, които е показала, тя има пет момичета и момче в Лариса и още четири в Трикала. "Бащата" пък е татко на други четири деца.

Късно снощи пък стана ясно, че адвокатите на семейството роми твърдят, че Мария била получена от биологичната й майка веднага след раждането. "Говорим за жена, която не е можела да се грижи за детето си и го е дала на моите клиенти чрез посредник през 2009 г.", заяви пред АФП гръцката адвокатка Мариета Палавра. "Няма никакво отвличане, кражба или трафик", добавя колегата й Константинос Кацавос, който също представлява двамата роми пред съда. "Те не са купували детето", уверява гъркът. Полицията в страната издирва биологичната майка, която няма гръцко гражданство, според адвокатите, за да я разпита и да се види дали тя ще потвърди тази история. Съдебните защитници до последно се надяваха вчера тя да бъде открита преди понеделник, тъй като днес сутринта двамата арестувани "родители" трябва да се изправят пред трибунал в град Лариса и да бъдат обвинени в "отвличане на малолетна".

Лелите на детето си късат дрехите от мъка

"Роднините" на Мария бяха показани в специално видео как си късат дрехите от мъка по отнетото от катуна дете. "Толкова много я обичахме", редят в един глас "роднините" на 4-годишното момиченце пред тв камера. Видеото, публикувано вчера в сайта на британския в. "Дейли Телеграф", показва т.нар. лагер на ромите във Фарсала, по средата на пътя между Солун и Атина. Той обаче не е съставен от бараки, а еднофамилни къщички с дворове и алеи. В клипа цял един ромски род е нареден пред телевизор с плосък екран, а няколко жени избухват в плач, късайки си дрехите, когато по новините съобщават за Мария и показват нейна снимка.

"Мога да ви кажа, че майката на Мария се грижеше за нея по-добре, отколкото за другите й деца, на които е биологичен родител. Детето се чувстваше много добре и затова ги обича. Това, което разправят, че е била отвлечена, въобще не е вярно", твърди пред камерата Гиоргос Цакирис, генерален секретар на Асоциацията на ромите в Гърция. "Взехме я за добро. Отгледахме я. Беше ни дадена и ние я отгледахме", кълне се пред камерата и Костас, брат на единия от арестуваните, на фона на стенанията наоколо. "Тя имаше проблем с очите и ние я заведохме на доктор. Водили сме я навсякъде, където е трябвало. Не сме я взели, за да я продадем. Обичахме я толкова много, толкова силно", нарежда още ромът.

Боядисвали за камуфлаж косата й

Косата на малката Мария е била боядисвана в по-тъмни тонове още от малка. По този начин "родителите" й са се опитвали да скрият различността й от другите им деца, съобщи изданието "Български новини" в Гърция. В момента на задържането косата на малката била все още два тона по-тъмна от естествения рус цвят, коментираха полицаи в Лариса.

Вече има и показания на свидетел, който е близък на задържаните роми, че Мария наистина е дете на българка, която до скоро е живяла в района на Лариса. Именно от нея псевдородителите купили Мария като бебе.

4-годишното дете в момента е в болница, въпреки че е физически здрава. "Макар че вчера беше рухнало психологически, детето вече изглежда по-щастливо, занимава се с играчките си", заяви за "Стандарт" представителят на организацията "Усмивката на детето" Панайотисис Пардалис. Тази неправителствена организация се грижи за Мария, докато полицията се опитва да открие истинските й родители. От организацията крият коя е болницата, където е настанено момичето, от съображения за сигурност. "Медицинските прегледи продължават и очакваме скоро да приключат", каза още Пардалис.

90 000 евро на месец печелят от джебчийче

Ромче може да печели от джебчийство и просия в Западна Европа по 90 000 евро на месец. Това сочат официални данни на Европол. По време на разпити български антимафиоти попаднали на случай, в който дете, закарано от ромските босове в чужбина, е изкарвало по 3000 евро дневно за "работодателя" си. Бизнесът с търговия на деца пък годишно се оценява на между 7 и 8 млрд. евро. Ромските босове избират хлапета, които превръщат в роби. Те започват да се учат да крадат още от съвсем малки. Сред нашите ромски кланове като царе на джебчийството се славят кардарашите. Стига се дотам, че дори режат палеца на деца, за да могат по-лесно да промушват пръстите и да ги вадят от джобовете на жертвите си. Босовете вкарват децата на групи от по 13-15 в страните от Западна Европа, където те крадат по улиците по 3-4 месеца. След това се връщат обратно в България, а след още 2 седмици тръгват отново, но в друг европейски град. Най-известните дестинации, в които действат български роми, са Белгия, Холандия, Франция, Австрия, Италия, Германия, Чехия, Финландия, Гърция, Испания, Полша, Швейцария, Турция, Кипър и Македония.
Освен чистите приходи от джебчийство чрез многото си деца ромите успяват да източват и десетки хиляди евро като социални помощи и детски надбавки, като правят фалшиви документи за осиновяване.

Търсят Бен от Англия в същия катун

Откриването на русокосата Мария в ромски катун в Гърция даде надежда на две британски семейства, чиито деца били отвлечени, че и техните отрочета може да бъдат намерени.

Британските медии припомнят отвличането на 4-годишната Мадлин Маккан по време на ваканция в Португалия през 2007 година и изчезването на двегодишния Бен Нийдъм на гръцкия остров Кос в далечната 1991 година. Родителите на Бен, който и до днес е в неизвестност, са убедени, че детето им е станало жертва именно на роми. Затова и след откриването на Мария майката на Бен обяви, че е радостна от случилото се. "Семейството ми и аз сме изключително радостни от новините, че 4-годишното момиченце е открито в цигански катун в Гърция. Винаги сме вярвали, че отвличането на Бен е свързано с роми. Надяваме се разследването на случая му да бъде подновено", посочва тя. В. "Дейли мейл" разказва и че свидетел, който посетил катуна край Фарсала, където бе открита Мария, е видял и дете, отговарящо на описанието на Бен. Не става ясно обаче кога се е случило това.

Случаят донесе надежда и на родителите на Мадлин Маккан, чието изчезване и до днес е сред основните теми в британската преса. "Това дава на Кейт и Гари голяма надежда, че Мадлин може да бъде намерена жива", посочва говорител на семейството. Миналата седмица пък бащата Гари посочи в интервю, че колкото по-малки са отвлечените деца, толкова по-голям е шансът някога да бъдат намерени живи.

Гърци търсят "починало" дете

Двойка от гръцкия град Солун предполага, че намерената в ромския катун Мария може да е тяхно дете, обявено за починало, съобщи Greek Reporter. Семейството загубило детето си при раждането през същата година. Лекарите в болницата в Солун им казали, че бебето е починало, но когато поискали доказателства, открили само празен ковчег. Те са поискали ДНК анализ, който да установи дали Мария не е тяхна дъщеря. Резултатите обаче още не са излезли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай