24 години от падането на Берлинската стена

24 години от падането на Берлинската стена | StandartNews.com

Берлин. Германия днес чества 24-годишнината от падането на Берлинската стена, която става символ на Студената война и идеологическото разделение на Европа. Тържества във връзка със събитието ще се проведат пред мемориала „Берлинска стена" на "Бернауер щрасе".

Берлинската стена беше построена през 1961 г. по инициатива на ръководителя на ГДР Валтер Улбрихт във връзка с масовото заминаване на млади работници и специалисти за Западна Германия. Първите заграждения с бодлива тел разделят града в нощта на 12-и срещу 13-и август, а на 18-и започва изграждането на бетонните конструкции.

13 години и 45 хиляди бетонни блокове били нужни за изграждането й. При опит да преминат стената през годините загиват около 200 души. Над 5000 източногерманци успяват да избягат на Запад.

Впоследствие стената се превръщаше във все по-укрепено инженерно-техническо съоръжение. През почти тридесетлетното съществуване на стената стотици хора се опитаха да я преодолеят. 136 от тях бяха убити от граничари. Най-накрая стената рухна на 9 ноември 1989 г.

Берлинската стена е била част от границата между Федерална република Германия и Германската демократична република от 13 август 1961-а до 9 ноември 1989-а, отделяща Западен Берлин от източната част на града и територията на ГДР. Става един от най-известните символи на Студената война. Крайният вариант на напълно построената стена се е състоял от 45 хиляди бетонни блокове.

Стената е безспорният символ на пълния провал на комунистическия режим в Германия. На 23 август 1989 година Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република.

През 1989 година Берлинската стена с километричната й дължина е обсипана с множество графити. Всевъзможните рисунки на уличните художници сякаш нямат край, а някои от тях дори са с високохудожествена стойност.

Берлинската стена след падането си дори се превръща в доходоносен бизнес. След разрушаването й фрагменти от нея скоростно се продават в онлайн аукциони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай