Плевнелиев: Хората повече няма да си затварят очите

Непукизмът ни докара дотук

Плевнелиев: Хората повече няма да си затварят очите  | StandartNews.com

София. "Гражданите повече няма да си затварят очите, сега е време политиците да ги отворят". Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция относно продължаващото гражданско недоволство в страната.

Държавният глава обяви, че протестите показват, че българското гражданско общество е обърнало една нова страница към демокрация." Мирните протести показват зрелостта на обществото", допълни той.

По думите му са били направени опити да се противопоставят българските граждани на бедни и богати. "Не веднъж сме били свидетели на разделяне на българското общество. Най-притеснителното е, че изкуствено се стимулира етническо противопоставяне. Това може да е катастрофално за страната ни", категоричен бе държавният глава.

"Вече 22 дни в България има непрекъснати протести, а аз не виждам политиците да поемат отговорност.
Не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Това ме задължава да искам отгори от политическите сили", допълни той.

По българските улици и площади от февруари до сега се скандира "Мафия" и питам как политическите сили разчитат това, риторично запита Плевнелиев.

Той призова политиците да предприемат действия, за да може държавата да скъса със задкулисните игри.
Според него липсата на дебат точно как ще стане това "е чудовищна".

Усещам, че кредитът на доверие на гражданите се изчерпва. Ще стартирам дебати за тези полезни стъпки, които могат да върнат българската демокрация, да ни превърнат в правова държава с европейско бъдеще, поясни Плевнелиев.

"Необходими са ясни и приети с консенсус стъпки, това е и първото, за което дължат отговор политическите сили, които влязоха в парламента. Очаквам да видя по какъв начин партиите ще постигнат финансова и етнорелигиозна стабилност", каза той.

Плевнелиев не пропусна да подчертае и скандалната ситуация с поведението на лидера на Атака Волен Сидеров: "Хиляди граждани, много медии и политически субекти сезираха прокуратурата за действията на лидера на „Атака". Нека припомня, че Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия Мари Льопен за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и парламентът, включително политическите партии в него да се позиционират ясно. Нямаме голям избор."

"Или ще заживеем в европейска държава,.. или хората масово ще се насочат към "Терминал 2". Ако сега си замълчим и не реагираме, ако махнем удобно с ръка и си кажем – какво толкова, след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук. За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване", категоричен бе той.

"Притеснен съм от сигналите, които излъчва България навън. Какво се чу на проведените дебати в Европа- фалшифициране, мафия, подслушване, олигарси, популизъм...", притеснен бе държавният глава.

Плевнелиев обясни, че никой не може да го убеди, че изборите са нещо лошо, според него това е единственият демократичен изход и от най-завъртяния възел. Промени в изборния закон са необходими, но нека се направят най-неотложните, предложи той, подчертавайки, че изготвянето на нов изборен кодекс ще отнеме години.

Като отговор на обвиненията на новото правителство, че президентът е станал говорител на протестиращите, Плевнелиев призна, че е пристрастен и докато е президент ще бъде пристрастен, защото ще работи за повече демокрация, за повече граждански контрол върху политиците, за справедливост и за правова държава.

Пълния текст на изказването на президента Росен Плевнелиев можете да проетете тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай