Камъкът на Орфей удължава живота

Нашенец открива минерал, даряващ със здраве, творчество и брилянтни идеи

Камъкът на Орфей удължава живота    | StandartNews.com

Френски и канадски колекционери изкупуват в темпо орфеев камък, научиха Мистериите на "Стандарт". Минералът има магическа сила да отключва и усилва творческите заложби, да удължи живота на своя притежател.

 Музата

"От него бизнесмени изработват амулети, даващи правилните антикризисни решения. Масово архитекти, музиканти и дизайнери го търсят на Запад заради енергийната вибрация на кристалната решетка. Тя действа на дясното полукълбо, отговарящо за новаторство, красноречие, фантазия и творчески подход", разказа експертът Татяна Самуилова.

Полускъпоценният камък се добива от тайно находище в Родопите. То е известно само на неколцина бивши миньори. Жилата обаче наскоро била изчерпана. В момента циркулирали образци, които се изкупували основно от колекционери и търговци по поръчка на литотерапевти в чужбина.

Историята

Историята на орфеевия камък е забулена в мистерия. Според легендите митичният тракиец Орфей е носил пръстен от този вид цветен ахат, който е бил неговата "тайна муза". Във времената преди Христа от свойствата му се ползвали жреците на светилищата Перперикон и Татул. Те посягали към полускъпоценния камък за прорицание и чудотворство. Битуват теории, че Орфей е бил наясно с магическите и лечебни свойства на всички родопски минерали, в това число манганокалцит и планински кристал.

Както твърди народният лечител Петър Димков, освен ненадминат певец основателят на учението орфизъм е бил посветен изцелител. Според прозренията на Димков тракийският цар е бил вещ не само в изкуствата, но и в медицината. Прочутият Ескулап (Асклепий) се е учил от него. Твърде вероятно е двамата да са зареждали вода с цветния ахат, както днес правят лечителите с кристали.

Откривателят

През 1987 година най-красивата разновидност на т. нар. камък на Орфей е открита за цивилизацията ни от Величко Димитров. "Стана случайно, докато вървях по една стръмна пътека на 5 км от Кърджали. Стотици пъти съм минавал по нея, тъй като е част от мой маршрут за събиране на минерали", разказа Величко Димитров. В местността Вишеград като че ли съдбата го подбутнала и той загубил равновесие. "Пътеката е доста стръмна, подхлъзнах се и полетях към дерето, което е петнайсетина метра. Докато се плъзгах надолу, инстинктивно съм се хванал за нещо", спомни си  родопчанинът. Когато се окопитил, видял, че в ръката си държи геода - пашкул, в който лавата образува красивите кристали. "С чукчето малко го поотворих, оказа се особен вид цветен ахат, непознат на науката", описа Величко най-паметния ден в живота си.

През 2004 година на изложението в Мюнхен се установява, че орфеевият ахат няма аналог в света. В него личат няколко пласта от зелен селадонит и жълтокафяв яспис. Те са като обвивка на сърцевина от чист ахат.

Силата на кристалите

Литотерапевти разясняват, че Орфей ахатът е сбор от енергийните качества и взаимодействия на изграждащите го елементи. В него личат свойствата на ясписа да защитава и привлича благоденствието и на селадонита да отваря сърцата на хората. Биоенергийната вибрация на ахата пък усилвала чара на мъжете и жените, разпалвала любовта. Като цяло камъкът отключвал талантите в човека, давайки му просперитет в кариерата. В здравен аспект помагал при преуморени очи, главоболие и световъртеж и температурни инфекции. Носен под формата на бижу, стимулирал сърдечната дейност и неутрализирал стреса.

Величко сподели още, че въпреки многото болести, които има на сърцето, диабет и високо кръвно, орфеевите камъни в къщата му сякаш го крепят. "Откритието в геологията се води на мое име. Имах право и как точно да го кръстя. Чудех се дали да не е на внучката - габриелит или на внука кирилит", откровен е 63-годишният мъж. Заради родопските легенди той взел соломоновското решение да го запише на митичния Орфей, живял по тези земи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай