Петък,

Камъкът на Орфей удължава живота

От: Администратор -
188
Камъкът на Орфей удължава живота
A
A
A

Френски и канадски колекционери изкупуват в темпо орфеев камък, научиха Мистериите на "Стандарт". Минералът има магическа сила да отключва и усилва творческите заложби, да удължи живота на своя притежател.

 Музата

"От него бизнесмени изработват амулети, даващи правилните антикризисни решения. Масово архитекти, музиканти и дизайнери го търсят на Запад заради енергийната вибрация на кристалната решетка. Тя действа на дясното полукълбо, отговарящо за новаторство, красноречие, фантазия и творчески подход", разказа експертът Татяна Самуилова.

Полускъпоценният камък се добива от тайно находище в Родопите. То е известно само на неколцина бивши миньори. Жилата обаче наскоро била изчерпана. В момента циркулирали образци, които се изкупували основно от колекционери и търговци по поръчка на литотерапевти в чужбина.

Историята

Историята на орфеевия камък е забулена в мистерия. Според легендите митичният тракиец Орфей е носил пръстен от този вид цветен ахат, който е бил неговата "тайна муза". Във времената преди Христа от свойствата му се ползвали жреците на светилищата Перперикон и Татул. Те посягали към полускъпоценния камък за прорицание и чудотворство. Битуват теории, че Орфей е бил наясно с магическите и лечебни свойства на всички родопски минерали, в това число манганокалцит и планински кристал.

Както твърди народният лечител Петър Димков, освен ненадминат певец основателят на учението орфизъм е бил посветен изцелител. Според прозренията на Димков тракийският цар е бил вещ не само в изкуствата, но и в медицината. Прочутият Ескулап (Асклепий) се е учил от него. Твърде вероятно е двамата да са зареждали вода с цветния ахат, както днес правят лечителите с кристали.

Откривателят

През 1987 година най-красивата разновидност на т. нар. камък на Орфей е открита за цивилизацията ни от Величко Димитров. "Стана случайно, докато вървях по една стръмна пътека на 5 км от Кърджали. Стотици пъти съм минавал по нея, тъй като е част от мой маршрут за събиране на минерали", разказа Величко Димитров. В местността Вишеград като че ли съдбата го подбутнала и той загубил равновесие. "Пътеката е доста стръмна, подхлъзнах се и полетях към дерето, което е петнайсетина метра. Докато се плъзгах надолу, инстинктивно съм се хванал за нещо", спомни си  родопчанинът. Когато се окопитил, видял, че в ръката си държи геода - пашкул, в който лавата образува красивите кристали. "С чукчето малко го поотворих, оказа се особен вид цветен ахат, непознат на науката", описа Величко най-паметния ден в живота си.

През 2004 година на изложението в Мюнхен се установява, че орфеевият ахат няма аналог в света. В него личат няколко пласта от зелен селадонит и жълтокафяв яспис. Те са като обвивка на сърцевина от чист ахат.

Силата на кристалите

Литотерапевти разясняват, че Орфей ахатът е сбор от енергийните качества и взаимодействия на изграждащите го елементи. В него личат свойствата на ясписа да защитава и привлича благоденствието и на селадонита да отваря сърцата на хората. Биоенергийната вибрация на ахата пък усилвала чара на мъжете и жените, разпалвала любовта. Като цяло камъкът отключвал талантите в човека, давайки му просперитет в кариерата. В здравен аспект помагал при преуморени очи, главоболие и световъртеж и температурни инфекции. Носен под формата на бижу, стимулирал сърдечната дейност и неутрализирал стреса.

Величко сподели още, че въпреки многото болести, които има на сърцето, диабет и високо кръвно, орфеевите камъни в къщата му сякаш го крепят. "Откритието в геологията се води на мое име. Имах право и как точно да го кръстя. Чудех се дали да не е на внучката - габриелит или на внука кирилит", откровен е 63-годишният мъж. Заради родопските легенди той взел соломоновското решение да го запише на митичния Орфей, живял по тези земи.

 


Всички новини от категория Мистерии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички