Звезди пеят за Златин да проходи отново

Звезди пеят за Златин да проходи отново | StandartNews.com

Варна. Благотворителен концерт под надслов "Музикални сърца за Златин" се организира в събота вечер /24 август/от 19 часа в Летен театър. Целта е да съберат необходимите още 10 000 лв., за да може младият варненец Златин Михайлов да проходи отново.

Много популярни изпълнители се включват в концерта. Сред тях са "Фанданго", Валди Тотев, Нелко Коларов и Михаела Евтимова, Шанел, Божидар Шалдъров, Даниел Русев и Тени Омеде. Цената на билетите е 4 лева, но всеки може да дари сума според възможностите си. Дори и по-малка. Днес и утре билетите се продават на "Севастопол" от 17:00 до 22:00 часа.

Трагедията на Златин започва през лятото на 2005 година, както вече „Стандарт" разказа. По време на лятната ваканция той започва работа като сервитьор на Златни пясъци, за да покрие разходите по абитуриентския си бал. Момчето живее само с майка си, защото баща му е починал няколко години по-рано.

През една обедна почивка се случва нелеп инцидент - Златин пада на гърба си и оттогава започва драмата му. Няколко неуспешни диагнози, няколко престоя в болници, грешно лечение и рецидиви.

В началото на 2009 г. му правят операция за премахване на хематом, получил се при падането. Вместо да е успешна обаче 9-часовата интервенция оставя Златин напълно обездвижен. С много рехабилитация след четири месеца успява да проходи, но през 2010 г. образуванието на гръбнака му рецидивира и младият варненец отново се обездвижва напълно. Няколко месеца по-късно отново го оперират - този път в Брюксел.

"За щастие се оказа, че гръбначният ми мозък не е бил прекъснат и шансовете да проходя са големи. В България обаче няма ефективно следоперативно лечение, подходящо за случаи като моя. Въпреки постоянните рехабилитации три години след операцията имам само малък напредък. Мога да си мърдам пръстите на краката, както и започнах да съкращавам част от мускулите на корема и краката", разказва Златин. Преди половин година той се свързва с университетската болница на Цюрих, където от ноември започва нова програма, подходяща за случаи като неговия. За да бъде включен в нея, са нужни 15 000 франка, които Златин преди няколко дни с помощта на много хора успява да събере. Пръв за благотворителната инициатива помогна кметът на Каварна Цонко Цонев с организацията на акцията за събиране на средства в касички в нощта на Джулая на Камен бряг.

Сега само 10 000 лева делят момчето от лечението и надеждата отново да проходи. Парите трябват за самолетни билети за него и майка му и за 8-седмичния престой в болницата в Цюрих. Пътуването е предвидено за края на 2013 година - ноември или декември.

Дарителска сметка:

Банка ОББ: BG87UBBS80021013867330.
Може да се помогне и с SMS с текст: DMS ZLATIN на номер 17777 (1.20 лв. с ДДС за всички оператори)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай