Знаем ли всичко за крокодилите

Те са най-организираните влечуги на планетата

Знаем ли всичко за крокодилите | StandartNews.com

Кса водни влечуги и са едни от най-хищните животни на Земята, поради техния размер, големите мощни челюсти и агресивността. Те някога са живели редом с динозаврите. Преди около 66 милиона години динозаврите са изчезнали, но крокодилите са успели да оцелеят. Кои са най-характерните неща за тези страховити създания.

Крокодилите се считат за най-високо организираните съвременни влечуги. Имат удължено и сплеснато отгоре тяло. Главата им е плоска, с удължена напред муцуна и къса шия.

1. Те ​​са най-големите влечуги на Земята Соленоводните крокодили са най-големите влечуги в света. Те могат да нараснат до 6,17 метра и да тежат повече от тон.

2. Има вид крокодил, наречен „Джудже Крокодил“ Най-малкият съществуващ крокодил е крокодилът джудже (Osteolaemus tetraspis), който е със средна дължина при възрастните 1,5 m. Максималната дължина за този вид е 1.9 m.

3. Те са широко разпространени Те могат да бъдат намерени във всички обитавани континенти с изключение на Европа.

4. Крокодилите са тясно свързани с динозаврите и птиците Въпреки че са класифицирани като влечуги, крокодили (и всички подобни, включително алигатори) са по-тясно свързани с динозаврите и птиците (които всъщност са птичи динозаври), отколкото с повечето животни, класифицирани като влечуги.

5. Крокодилите наистина имат сълзи Крокодилите наистина имат сълзи. Докато се хранят, те поглъщат твърде много въздух, който влиза в слъзните жлези (жлези, които произвеждат сълзи) и принуждава сълзите да текат. Но всъщност те не плачат. Терминът „крокодилски сълзи“ се отнася до лъжлив, неискрен прояв на емоция, като лицемерие и фалшив плач. Той произлиза от древен анекдот, в който крокодили плачат, за да примамят плячката си. Тази приказка е разпространена за пръв път на английски в историите на Пътешествията на сър Джон Мандевил през 14 век и се появява в няколко пиеси на Уилям Шекспир.

6. Те могат да държат отворена челюстта си под вода Крокодилите имат клапан в задната част на гърлото, което им позволява да отворят челюстта си под вода.

7. Те живеят дълго Крокодилите имат среден живот от най-малко 30-40 години, а при по-големите видове средно 60-70 години. Има твърдения, че някои живеят и над 100 години, но няма категорични доказателства в подкрепа на това.

8. Техните предци са били много по-големи Първите крокодили се появяват преди около 250 милиона години, по същото време, когато се появяват динозаврите. Праисторическите предци на крокодилите са били много по-големи от днешните.

9. Соленоводните крокодили имат най-силната захапка Крокодилите имат най-силната захапка, измерена някога. Палеобиологът Грегъри М. Ериксън и колегите му изпробвали силите на ухапване от всички 23 вида живи крокодили. Най-силните са соленоводни крокодили,чиято захапка със затворени челюсти се развнява на 3 700 паунда на квадратен инч (psi) или 16 466 нютона сила на ухапване. За сравнение лъвът има сила на ухапване от 1314,7 нютона

Но въпреки тази огромна сила на захапката, мускулите им за отворяне на челюстта са изключително малки и слаби, че човек може да използва голите си ръце, за да държи устата на крокодил затворена.

10. Имат добро нощно виждане Нощното им зрение е много добро и те са предимно нощни ловци.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай