Златоград с първия частен музей у нас

Златоград с първия частен музей у нас | StandartNews.com

Бизнесмен подреди откупени птиче оракул, оръжия и фалшификати

Разширеният и обновен първи частен музей у нас отвори врати в Златоград. В него е изложена голямата колекция на бизнесмена Александър Митушев, която е регистрирана пред държавата. Тя се състои от няколко секции, които са интересни и за малките, и за големите гости от страната и чужбина. Бизнесменът години наред издирва и откупува артефакти от праисторията до Средновековието. Така например в единия отдел са изложени всякакви оръжия, които показват развитието на военното дело от Древността до Късното Средновековие.

Има и уникати, които могат да се видят само в колекцията в Златоград. Като голямата находка от Средните Родопи на съдове от къснобронзовата епоха, и на предмети, свързани с древните култове. Те са от XV - XI век пр. Христа, когато е течала Троянската война. Там може да се види уникална фигурка на птица отпреди 3500 години, наподобяваща малко щъркелче върху триножник. "Може би с такива древни ритуални фигурки са гадаели кой ще спечели битката", каза археологът проф. Николай Овчаров по време на официалното откриване на музейната експозиция. По думите му малката бронзова птица няма аналог по света. Тя е открита случайно от преминаващи в района на Ягнево край Златоград и е откупена от бизнесмена Александър Митушев.

В музея има етнографска сбирка на носии, както и специален отдел с фалшификати. Там са изложени например лампа с женска фигура с подписа на този, който я направил. Както и плоча, която Митушев откупил от антиквариат. По-късно обаче учените установили, че надписите по нея са компилация от различни средновековни български паметници. "Тя е изработена в наши дни. Не е ясно кой и защо я е направил, тъй като това е много трудоемко", коментира още проф. Овчаров. Той допълни, че сегашният пазар е пълен с фалшификати. Дори иманярите се лъжат един друг, като си продават ментета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай