Зимнината - радост в буркана. Идеалното мезе

Сега е моментът за туршиите и за приготвянето на вкусна зимнина

Зимнината - радост в буркана. Идеалното мезе | StandartNews.com
  • Сега е моментът за туршиите и за приготвянето на вкусна зимнина. Прекрасно мезе за ракия, тежко червено вино, върви и на месо и на постно ядене.

 

Пържени люти чушлета в буркани

Продукти: люти чушки - 3 килограма, сол - 150 грама, винен оцет - 1 литър, захар - 1 ч.ч., вода - 500 мл, олио - за пържене

Приготвяне: Почистете и измийте лютите чушлета. Подсушете ги и ги изпържете в малко загрято олио.  Докато чушлетата се пържат, вие си пригответе маринатата.  Смесете водата със солта, захарта и оцета, разбъркайте добре на умерен огън до хомогенизиране на сместа. Наредете пържените чушлета и чисти и сухи буркани, залейте ги с вече охладената марината.  Затворете добре с капачките и стерилизирайте за 5-10 минути от завиране на водата.

 

 

Всички обичат това сладко

Продукти: 750 гр. сладки месести червени чушки (посочения грамаж е на почистени от дръжките и семенниците чушки), 250 г люти червени чушки (почистени от семената и дръжките), 2 скилидки чесън, 100 мл ябълков оцет (да не се заменя с винен), 500 г захар, 1 чаена лъжичка сол.

Приготвяне: почистените от семенниците сладки и люти чушки се нарязват. Слагат се в блендер или чопър и се смилат добре. Изсипвате ги в тенджера и добавяте захарта. Разбърквате и слагате на котлона. Отначало (докато се стопи захарта) загрейте на умерена температура. След като захарта се стопи, може да усилите котлона като често разбърквате. Махнете образувалата се пяна. Щом сместа започне да се сгъстява, добавете солта, ябълковия оцет и смачканите скилидки чесън. Продължете да варите сладкото до желаната от вас гъстота.  Варете на по-слаб огън, бъркайте често с лъжица с по-дълга дръжка. Готовото сладко от лютите чушки се насипва горещо в предварително затоплени бурканчета на винт. Бурканчетата се обръщат с капачките надолу и се оставят така да изстинат. Приготвянето на това пикантно изкушение не е трудоемко и не отнема много време. Вкусът е уникален. От посочените продукти излизат 2 бурканчета по 265 г, 1 бурканче от 210 г и 2 бурканчета по 100 г Количеството е съвсем прилично за посочените продукти.

 

 

Домашна едросмляна лютеница

Продукти: домати - 15 кг зрели и месести, червени чушки - 6 - 7 кг червени месести пиперки, моркови - 1 кг, или по Ц малко, олио - около 600 - 700 г, захар - 1 ч.ч. или повече, ако искате да е по Ц сладка, сол - 3 с.л. или на вкус, магданоз - 1 връзка, накълцан, по желание

Приготвяне: Чушките опечете, обелете и почистете от семките и дръжките. Смелете ги през мелачката, а морковите настържете. Доматите предварително почистете и направете на пюре, като също ги смелите през машината, която отделя люспите.  Сложете доматеното пюре да заври в широк съд и прибавете чушките и морковите, заедно с олиото. Може да сложите и всичко на веднъж.  Щом лютеницата заври се бърка непрекъснато, за да не загори. Прибавят се захар и сол на вкус. Накрая, щом е готова се разбърква с магданоза, когато е свалена от котлона. Домашната едросмляна лютеница се разсипва в буркани, затварят се и се стерилизират за около 30 минути.

 

 

Маринован патладжан с чесън 

Продукти: 4 кг патладжан, 1/2 л. олио, 800 мл. оцет, 100 г сол, 200 г захар, 2 глави чесън, 4 връзки магданоз, 1 глава целина, 1 с.л. бахар

Приготвяне: Патладжанът (4 кг) се нарязва на кубчета. Бланшира се на порции в леко подсолена вода, за няколко секунди. Изважда се и се отцежда. Чесънът (2 глави) и магданозът (4 връзки) се нарязват. Патладжанът се слага в буркани, като се редува следната последователност Ц ред патладжан, ред чесън, магданоз и целина. Реденето продължава, докато се запълни буркана. Накрая се изсипва марината, направена от смесването на оцет (800 мл.), захар (200 г), олио (1/2 л.) и бахар (1 с.л.). Напълнените буркани се поставят в тенджера, сипва се вода и се включва котлонът. Когато заври, част от водата се сипва в тях, така че да се напълнят почти до ръба. Затварят се и се варят за няколко минути, така че да се стерилизират.  Горещите буркани се изваждат и обръщат с капачките надолу. Покриват се с кърпа, така че да останат топли. Щом изстинат са готови за складиране.

 

 

Хрупкава селска туршия без варене

Приготвяне: прясно зеле - 1 - 2 зелки, моркови - 10 бр., зелени домати - 10 бр., целина, карфиол - 1 малка глава, червени чушки - 2 - 3 големи, марината, винен оцет - до чертата, сол - 2. 5 с.л., захар - 3 с.л., аспирин - 3 бр., гореща вода - до горния ръб

Приготвяне: Почистените зеленчуци се нарязват на едро и объркват в голяма тава. Напълниха се 2 големи и 2 малки буркана с винт. В малките буркани на дъното сложих оцет до чертата, по 2 аспирина, по 1 с.л. сол и 1 с.л. захар. Пълнят се с нарязан зеленчук, притискате го и пълните до горния ръб с гореща вода, като първо се сипва един черпак и се облива бурканът, после се допълва догоре и затваряте с капачка. За големите ползвах по 3 аспирина, 2 с.л. сол, 3 с.л.захар, зърна черен пипер, оцет - малко под чертата. Натъпчете догоре с зеленчуци, притиснете и заливате с гореща вода до горния ръб. Затворените буркани с туршия се разклащат малко и оставяте с капачката надолу докато се охладят. За 2-3 дни се разклаща. Съхранявате селската туршия на хладно!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай