Журналисти хванаха бежанци

Журналисти хванаха бежанци | StandartNews.com

Телевизионен екип на предаването "Ничия земя" по Нова телевизия и членове на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ) са заловили група нелегални мигранти в неделя, съобщиха от организацията. 11 човека били на разходка в гората край границата с Турция, когато се натъкнали на 23 бежанци. Оказало се, че са от Афганистан.

18 мъже, 3 жени и 2 деца тъкмо били пресекли браздата. Веднага бил подаден сигнал на Гранична полиция, но понеже българите не успели да дадат точни координати, униформените се забавили. Наложило се нашенците да съпроводят бегълците до близкото село Близнак. След около час след първия подаден сигнал пристигнали и граничните. От ОЗБГ съобщават, че вместо да им благодарят за съдействието, граничарите им поискали документи и разпитвали от къде са, какво правят по тези места и защо снимат.

Очевидците твърдят, че бежанците не са били проверявани за документи, нито обискирани за оръжие. Граничните полицаи питали журналистите имат ли разрешение за снимане и кой е издал разрешението. Журналистите отговорили, че имат право свободно да снимат и тогава единият от граничните полицаи направил заключение, че нямат разрешение за снимане.

Граничните полицаи не пуснали журналистите да си тръгнат, въпреки че им казали, че не са задържани. Забранили им и да снимат.
След около час натоварили мигрантите във военен камион и пуснали телевизионния екип.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай