Журналист осъди Министерския съвет

Темида се произнесе заради отказан достъп до информация за полетите на Борисов

Журналист осъди Министерския съвет | StandartNews.com

София. Софийският административен съд отмени мълчаливия отказ за достъп до информацията за полетите, които е заявявал бившият премиер Бойко Борисов с правителствените самолети и хеликоптери.

Темата как се използва „Авиоотряд 28" нашумя покрай изпълнените полети за транспортиране на „Бистришките Тигри" и други футболни отбори, но така и не бе осветена с документи.

Още след първия скандал репортерът на бТВ Новините Константин Караджов поиска достъп до заявките, които бившият премиер Бойко Борисов, е писал за ползване на правителствения "Авиоотряд 28". Това стана през август 2012 г. След първия мълчалив отказ следва и второ писмено заявление на 23 ноември 2012 г. В него се иска съдържанието на изпратените до „Авиоотряд 28" писмени заявки за полети от Министър-председателя и службите, отговарящи за протокола в МС за периода от 01.01.2010 г. до 15.08.2012 г., а също така и административната преписка със становищата по първото искане. Както и при първия случай ръководителят на звеното за връзки с обществеността в Министерския съвет Николай Боев е бил длъжен, но не се е произнесъл в законния 14-дневен срок.

Мълчаливият отказ беше обжалван от Караджов. По време на делото единственото обяснение, дадено от юристите на Министерския съвет е, че информацията трябва да се предостави не от кабинета, а от „Авиоотряд 28".

Съдът е приел този довод на МС за изцяло неоснователен, тъй като ако не е разполагал с исканата информация, е бил длъжен да препрати заявлението по служебен път до авиотряда и да уведоми заявителя. Още повече, че заявките за полети очевидно се пазят в изходящата поща на Министерския съвет.

Съдът е преценил, че исканата информация не е насочена срещу националната сигурност, обществения ред в държавата или народното здраве и морала, както и не засяга чужди права и законно защитени интереси на трети лица. Т.е. не може да се ограничава конституционното право на всеки гражданин да получава и разпространява информация от държавните органи.

Решението на съдия Десислава Корнезова подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай