Живак може да прати Цар Киро в затвора

Живак може да прати Цар Киро в затвора  | StandartNews.com

Съседи на ромския бос в Пловдив си отдъхнаха

Разследваният за връзка с наркодилъри Кирил Рашков може да се окаже зад решетките заради контрабанда. При това не на алкохол или цигари, а на живак. Кирил Рашков е обвинен, че е пренесъл миналия четвъртък в страната нелегално през ГКПП Капитан Андреево над половин кило живак. Престъплението е тежко, тъй като веществото е силно отровно и е поставено под разрешителен режим и забранено за износ. Минималното наказание за това престъпление е поне 3 години лишаване от свобода, но като се има предвид, че количеството е голямо, присъдата на ромския лидер може и да е 10 години, коментираха юристите под тепетата. Цар Киро бе закопчан часове след като служителите на реда стигнаха до живака. Същата вечер стана ясно, че няколко дни преди това за притежание и разпространение на наркотици са задържани трима мъже, а Рашков е съпричастен и към тяхното провинение. В крайна сметка бе обвинен за живака, но прокуратурата продължава работа по обвинителния му акт, който може да набъбне с още няколко прегрешения, които ромът е извършил през последния един месец. Преди това близо половин година откакто излезе от затвора след излежана присъда от 2,6 месеца за отправени смъртни заплахи към вуйчото и лелята на убития при размириците в Катуница Ангел Петров, ромът се държа прилично, без да нарушава по никакъв начин обществения ред и законите. Мирно и кротко със съпругата му Костадинка се настаниха в кооперация на ул. "Славянска" в Пловдив, без да правят опити да се връщат в Катуница. Отказваха и всякакво обществено внимание, което имаха възможност да получат чрез медиите. Пловдивските им съседи от своя страна настръхнаха в очакване да влязат в пререкания със скандално известния ром и многобройната му фамилия, която зае два етажа от кооперацията. Нищо подобно не се случи. Идилията продължи до преди около месец. Тогава Цар Киро реши, че не му се живее по кварталите в Пловдив и иска да се настани на пъпа на града. В непосредствена близост до хотел "Тримонциум" Рашков притежава шестетажна сграда, която имаше намерение да превърне в хотел. Но по ред причини това не се случи, затова Цар Киро реши да се разшири и вместо да се свива на два етажа, тръгна да се мести в хотела. Незабавно обаче влезе в конфликт с комшиите, като влизал в имота им когато си поиска и се държал като господар в собствения им двор. След като се изпокара със съседите, посегна и на журналистите, дошли да отразят разпрата. С други думи, Кирил Рашков влезе в старата си кожа и отново показа нрава си, който години наред демонстрира пред бившите си съселяни в Катуница. След ареста му в четвъртък вечер съседите му от ул. "Света гора", на която се намира хотелът му, си отдъхнаха. Хората обаче са категорични, че ще са спокойни само ако видят, че ромът и домочадието му си тръгнат завинаги от квартала.

Внесъл отровата, за да извлича злато

Установено е, че живакът е бил държан и транспортиран от Рашков с цел търговия. Това съобщиха от прокуратурата в Пловдив след ареста на ромския бос миналия четвъртък. Според съселяните му в Катуница, които имат много информация за заниманията му обаче, с помощта на живака той извличал злато от парчета руда, които му носели цигани от цяла България. Технологията била свръхопасна поради високата токсичост на живака, но Цар Киро я владеел добре и не се притеснявал да работи с отровата. В момента Рашков е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, в рамките на който срок предстои да бъде внесено искане до Окръжен съд за налагане на постоянна мярка "задържане под стража". Днес този срок изтича и предстои съдът да насрочи час, в който ще се гледа мярката. Със сигурност през изминалите дни Цар Киро е бетонирал показанията си поне с дузина адвокати, коментираха пловдивчани. Очаква се днес да се яви в съдебна зала лично и поне с двама защитници, които ще го изкарат чист като сълза, смятат още хората.

Обикаля болниците, за да избегне ареста

Макар и задържан в действителност от четвъртък, Цар Киро не е стъпил в ареста. Още в момента на арестуването си ромът обявил, че му е лошо и прави инфаркт. На място пристигна линейка, а лекарката не констатира влошено здраве, но медицинският екип бе длъжен да насочи пациента към болнично заведение, тъй като от години Рашов е с байпас. Така вместо зад решетките ромът цяла нощ обикалял болниците. Първоначално е искал да го закарат в УМБАЛ "Св. Георги", където не за първи път лежи в кардиологията. С подобен сърдечен пристъп бе там, когато го арестуваха след размириците в Катуница. Тъй като обаче лекуващият му преди години лекар вече не работи в клиниката, Рашков поискал линейката да го отведе в МБАЛ "Пловдив", където е и в момента в кардиологичното отделение.

Задържаха ортак на богаташа

Радослав Петров от Асеновград, единият от тримата, които бяха арестувани за незаконна търговия и производство на наркотици във вторник, остава в ареста, реши в петък Пловдивският окръжен съд. Именно той е считан от прокуратурата за ортак на Цар Киро и ще се изяснява каква е връзката между двамата. Петров бе задържан с още двама мъже - Михаил Дерменджиев и Симеон Илиев, при спецакция на ДАНС. Те обаче са били освободени срещу парична гаранция от по 2000 лева. Петров е обвинен в това, че в периода 1 до 8 юни тази година в Асеновград е дал на Михаил Дерменджиев общо 2737 грама амфетамин на обща стойност 82 134 хиляди лева. Предстои за съпричастност към това престъпление да бъдат повдигнати обвинения и на Кирил Рашков. Междувременно съпругата му Костадинка се изказа пред медиите, че мъжът й е чист и не е извършил никакво престъпление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай