Жесток полицейски побой над преподавател

Жесток полицейски побой над преподавател | StandartNews.com

Пострадал преподавател разказа за жесток побой над него от страна на полицаи. След полунощ на 23 октомври органите на реда позвънили на вратата на Пламен Русев, преподавател от Богословския факултет на Великотърновския университет и го попитали дали е шумно в апартамента му заради сигнал на съседи, които се оплакали от висока музика, разказа той пред бТВ.

Случаят е от октомври, когато малко след полунощ Русев е събуден от настоятелно звънене на външната врата. Оказват се двама полицаи, които казват, че има сигнал за непоносим шум, подаден от съседи. Служителите на реда настояват пострадалия да слезе пред блока, за да му бъде връчен предупредителен протокол.

Пред жилищната сграда единият полицай заявява, че Русев го напада. Пострадалият се затруднява да опише последвалите моменти. Следващият му по-ясен спомен е как седи на задната седалка в патрулката, докато полицая на мястото до шофьора го налага.Задържат го за дребно хулиганство и обида на полицай. Отказан му е служебен адвокат. Русев вписва в протокола за задържането, че иска да бъде прегледан от лекар, заради „хематом, причинен при задържането и високо кръвно". Въпреки отправените заплахи към него той продължава да иска адвокат. Остава в ареста през нощта.

На сутринта асистентът формално е освободен, след което полицай го откарва до районния съд. По пътя става ясно, че му е съставен акт за хулиганство заради отправени обиди към полицейските служители, дошли в дома му. От делото в районния съд във Велико Търново му е наложена глоба в размер на 100 лв. Адвокатът на Русев – Николай Хаджигенов, коментира, че в процедурата по делото са допуснати „всички възможни нарушения", а решението на съда е „в две изречения"

След края на делото пострадалият отива на лекар и е приет в болница. Според съдебномедицинската експертиза Русев е с лезия и комоцио, а само единият от хематомите по лицето му е с размер 8 на 4 см.

През трите седмици след инцидента полицията във Велико Търново сменя две версии за случилото се, коментират местни медии.

Първоначално в бюлетина на МВР е посочено лаконично, че при пристигането си на адреса ченгетата заварват Русев пребит. В съобщението обаче не се уточнява защо вместо в ареста преподавателят не е откаран директно в болницата, както би трябвало. След като Пламен Русев обжалва задържането си от полицията, те си сменят мнението. Новата версия гласи, че той е бил мъртвопиян и сам е паднал по стълбите.

В отговор на запитване от страна на bTV, полицията във Велико Търново заяви, че „всичко е написано в полицейския бюлетин". Според тях преподавателят има претенции само към 24-часовото задържане.

Съседите на Русев не се оплакват от излишен шум. Въпреки това повечето от тях отказват да коментират конкретния случай.

Адвокатът на пострадалия – Николай Хаджигенов, обясни, че вече е обжалвал както заповедта за задържане, така и наложената глоба за хулиганство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай