Жените с по-голяма трета пенсия

Двата пола ще получават еднакви суми, ако сами внасят пари за старини

Жените с по-голяма трета пенсия      | StandartNews.com

София. Жените ще получават по-високи пенсии на старини от доброволните частни пенсионни фондове. С промяна в Кодекса за социалното осигуряване ще се забрани отчитането на пола при определяне на пожизнената пенсия от частни доброволни фондове.

Промяната се прави заради директива на ЕС и вече мина през Министерски съвет. До момента ако мъж и жена доброволно внасят едни и същи суми за трета пенсия на старини през еднакъв брой години, при пенсиониране биха вземали различни месечни суми. Мъжът би взел по-голяма пожизнена пенсия от жената, защото статистиката сочи, че средната продължителност на живота на мъжете е по-кратка и съответно той по-малко време би се радвал на пенсията си. От 20 декември 2012 г., когато влизат в сила новите изисквания на ЕС, жените ще получават малко по-голяма доживотна пенсия от доброволните частни пенсионни фондове, а пенсията на мъжете ще бъде намалена, тъй като актюерите ще трябва да правят изчисленията при равна продължителност на живот на двата пола.

Частните пенсионни фондове вече активно работят по новите таблици, които ще използват за отпускане на пенсии след 20 декември. Промените касаят само пенсиите, отпускани от доброволните пенсионни фондове. За частните универсални пенсионни фондове, където се осигуряват задължително всички родени след 31 декември 1959 г., новото правило не важи. За тях ще продължат да се прилагат разликите между мъжете и жените, обясни за "Стандарт" Ангел Терзиев, член на Комитета на актюерите към Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай