Жена в мозъчна смърт става донор на четирима

Жена в мозъчна смърт става донор на четирима | StandartNews.com

София. Жена изпадна в мозъчна смърт в „Пирогов", ще стане донор на четирима души. 44-годишната е докарана по спешност в болницата в петък. Лекарите са направили всичко възможно, за да спасят живота й, но не успели. Близките на покойната са дали съгласие за трансплантиране на органите й. Екипите са експлантирали сърцето, черния дроб и двата бъбрека. Направените изследвания показват, че и четирите органа са годни за трансплантация, съобщават от болницата.

Извършени са първите две трансплантации с органи на донора - на черен дроб и на сърце. Органите са присадени на реципиенти след редица изследвания. Сърдечната трансплантация е направена в УСБАЛССЗ "Св. Екатерина". Реципиентът е 58-годишен пациент. В УБ "Лозенец" е извършена чернодробната трансплантация. Реципиентът е 42-годишен пациент.

Трансплантациите са преминали без усложнения. Това сочат данни от следоперативния период. Възстановяването на пациентите протича нормално.

Двата бъбрека ще бъдат трансплантирани в "Александровска" болница. Има шестима потенциални реципиенти, които са определени от специална комисия. На тях трябва да бъдат направени задължителните изследвания за съвместимост. По-късно ще стане ясно кои двама ще получат нов бъбрек. 

Донорска ситуация е третата за тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай