Жена на 44 г. спаси трима

Жена на 44 г. спаси трима | StandartNews.com

44-годишна жена спаси живота на трима българи. Жената е изпаднала в мозъчна смърт в понеделник в МБАЛ "Д-р Никола Василев" в Кюстендил, съобщиха от здравното министерство. Близките й са дали съгласие тя да стане донор.

Благодарение на това са направени три операции. Във ВМА беше извършена чернодробна трансплантация на 55-годишен мъж от екипа на проф. Никола Владов. Пациентът вече е в добро състояние, съобщават от болницата. Двете бъбречни трансплантации се реализират в Университетска болница "Лозенец".

Само преди три дни друга донорска ситуация даде шанс за живот на четирима души. На 13 юни в МБАЛ-Русе младеж на 24 г. изпадна в мозъчна смърт. Тогава бяха извършени четири трансплантации - две бъбречни в УМБАЛ "Александровска", една чернодробна в УБ "Лозенец" и трансплантация на сърце в УСБАЛ "Света Екатерина". Всички пациенти са в добро състояние. От началото на годината досега у нас е имало 7 донорски ситуации, от които са направени 16 трансплантации. Въпреки видимото съживяване на този процес у нас чакащите за животоспасяваща операция все още са почти хиляда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай