Желязната дама на Темида

Сестрите Фани и Веселина освен приятелки са и колежки

Желязната дама на Темида | StandartNews.com

София. Съдия Веселина Тенева не се плаши от сложни казуси и от удари под кръста. Затова сама поиска да се защити пред висшите магистрати след публикациите за нейните имоти.

Етичната комисия на ВСС я изслуша и категорично реши, че нарушения няма. Кандидатурата на Тенева е предложена от депутатите от БСП Мая Манолова и от ДПС Четин Казак. Основен мотив за номинацията е, че е доказан професионалист с дългогодишен стаж. Преди да стане съдия през 1991 година, Веселина Тенева е била юрисконсулт. Работила е и в Комитета по труда и работната заплата. Сред колегите си е известна като жена с желязна воля, много здрава психика, неподатлива на натиск и магистрат, който не се плаши от разрешаването дори на най-заплетените дела.

Тенева дълги години е шеф на отделение във Върховния административен съд. Професионализмът и добрата й репутация я запазиха на началническия пост и след идването на Георги Колев като председател на най-големия съд. Тенева придоби широка популярност с решаването на няколко от най-сложните дела във Върховния административен съд, които привлякоха огромен обществен интерес. Тя беше шеф на петчленния състав, който реши, че няма конфликт на интереси в казуса "Цанков камък" и оправда тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган. Тенева беше и в състава, който остави на поста председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя е и съдията, отменил уволнението на Мирослава Тодорова - отстранената при мандата на ГЕРБ бивша шефка на съдиите. Тодорова влезе в остър конфликт с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов и го съди за клевета. Тенева бе единственият кандидат за нов главен съдебен инспектор. Тя бе подкрепена официално или не дори от депутати от опозицията, които оценяват професионалните й качества. Родена е в Айтос през 1949 година, а след като завършва право в СУ "Климент Охридски", е съдия в Софийския районен и Софийския градски съд.

Колегите й твърдят за нея, че е голям работохолик и дори си носи работа вкъщи. През свободното си време предпочита да се посвети изцяло на семейството. Сестра й Фани също е съдийка във ВАС. Двете често си помагат взаимно и се консултират не само в работата, но и като приятелки. Иначе като всяка жена обича да готви, но рядко намира време в кухнята. Предпочита релакса сред природата и летните почивки, тъй като този сезон се оказва единственият, в който си отдъхва истински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай