Понеделник,

Железничари искат 10% скок на заплатите

От: Администратор -
A
A
A

София. 10% увеличение на заплатите от 1 април искат служителите на НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Те получават по-ниски заплати от колегите си в БДЖ, обясни шефът на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев. Това е причината в НКЖИ все още да не е подписан колективен трудов договор, какъвто в БДЖ е сключен, допълни той.

Нямаме никакъв финансов ресурс да увеличим дори минимално заплатите, заяви изпълнителният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев. Бяхме осъдени от Брюксел, че сме изплащали 12-ата заплата от инфраструктурните такси, което е незаконно, така че вече и това не можем да правим, обясни той. А субсидията, от която единствено можем да плащаме заплати, е недостатъчна, категоричен бе Ламбрев.

Вярно е, че тя беше увеличена от 130 на 135 млн. лв., но освен заплати от нея плащаме и всичко необходимо за експлоатацията, което таксите не покриват, като горива, работно облекло, материали и пр., каза Милчо Ламбрев. За утре (б.а. - днес) е насрочена среща на синдиката с ръководството на НКЖИ. Надявам се да се разберем и да не стигнем до стачни действия, коментира Бунев.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички