Адска жега утре! Къде е най-опасно

Очакват ни опасни горещини. Жълти и оранжеви кодове са обявени за цялата страна

Адска жега утре! Къде е най-опасно | StandartNews.com

Опасни горещини се задават в цялата страна в четвъртък, 13 юли, сочи картата на НИМХ. 

На места максималните температури ще скочат до 38°-41°, предупреждават синоптиците. 

Оранжев код за опасно високи температури е обявен за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол. 

В останалите части на страната обявеният от синоптиците код е жълт. Там температурите ще достигнат 36-37 градуса, предупреждават синоптиците.

През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Утре ще бъде слънчево, след обяд – горещо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще е слаб, в по-голямата част от страната от запад-югозапад, по Черноморието - от югоизток.

Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София - около 36°. Атмосферното налягане още малко ще се понижи и ще се доближи до средното за месеца.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максималните температури ще бъдат 28°-33°. Температурата на морската вода е 23°-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен западен, по високите части северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 30°, на 2000 метра - около 23°.

В петък ще премине размит студен атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад и в Дунавската равнина ще е до умерен. Ще има временни увеличения на облачността, по-значителни над Северна България, но само на изолирани места ще прегърми, възможно е и да превали. В Южна България все още ще има максимални температури около 40°, в останалата част от страната ще са с 5-6° по-ниски. 

В събота ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но само на отделни места в планинските райони краткотрайно ще превали и прегърми. Вятърът ще е от източната четвърт, слаб. Температурите и в Южна България ще се понижат, но все пак ще бъде горещо, пише Vesti.bg, позовавайки се на НИМХ и БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай