Жандармерия спира войната за Глогово (ОБЗОР)

Жандармерия спира войната за Глогово (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма сражение между депесари и гербери, а вражда между родове, твърдят местните

Прокуратурата обвини трима за побой с брадви и бухалки

Тетевенското село Глогово се превърна в арена на грозни сцени, достойни за Дивия запад. Там се разрази масов бой с участието на около 300 души, въоръжени с брадви, сопи и бухалки. Мелето започна в събота вечерта, но напрежението не спада вече няколко дни. Наложи се жандармерия да влезе в близо двехилядното село, за да усмирява враждуващите два лагера.

Заради побой на пътя край селото в ареста се оказаха четирима души. Двама от тях са местни партийни кадри - общинският съветник от ГЕРБ Асен Асенов от Глогово и лидерът на партията от съседното село Градежница - Светлин Иванов. В отсрещния лагер са местни активисти на ДПС, чийто представител е и кметът на Глогово Бисер Габровски. Версията "ГЕРБ и ДПС грабнаха брадвите" обаче се отрича и от двете страни. Според тях в свадата не трябва да се търси политика. Със сигурност обаче става дума за стара вражда, която

избила в истинско улично сражение

Всичко започнало от абитуриентска вечер на Асен Киров в местното читалище в Глогово. Според сигнала, подаден в полицията от Жана Щерева и съпруга й, двамата си със сина им си тръгнали от тържеството с колата. Край пътя обаче ги чакали с брадви Асен Асенов и Светлин Иванов. Те били ядосани на 20-годишен младеж, който си тръгнал заедно с Щереви. Въпросният Огнян подразнил нападателите, защо им показвал мускули по време на купона.

При последвалата схватка Светлин Иванов замахнал с дърво за огрев, дълго близо метър. Ударът бил насочен към Жана, но мъжът й се опитал да я предпази и отнесъл кьотека. Няколко удара попаднали и по жената, която си извадила медицинско. След това група от 30 души дошли до къщата им с брадви и бухалки. "На следващия ден отиваме в Тетевен, пускаме жалба и вечерта ни препречват пътя. Тук беше бабата, седеше на стълбите. Събориха я, удряха я", разказа вчера Жана Щерева пред Нова тв.

Според нея нападателите потрошили и автомобила им "Фолксваген Поло".

"Беше страшна навалица. Линейката вървеше надолу, те я спряха линейката. Нападнаха хората. Полицията нищо не можа да направи", допълва Филип Щерев, брат на Жана. Според пострадалите целият проблем идва от новата кметица на Тетевен Мадлен Бояджиева, която е от ГЕРБ. "Откакто е тя кмет, няма ред, само побоища", жалва се Жана. Според нея семейството й си навлякло омразата на местните гербери, защото

отказали да пуснат бюлетини за кметицата на Тетевен

Предложението дошло от близкия до Бояджиева Светлин Иванов. "Преди време - и мъжът ми ще потвърди - на една сватба в село Градешница той ни извика - да гласуваме за г-жа Бояджиева и щял да ни даде по някой лев. Отказахме му и оттогава той започна да ни мрази и да ни пречи за всичко, както и да подава фалшиви сигнали", твърди битата Жана.
Своята версия изказа и кметът на Глогово Бисер Габровски, пред чиито очи се развива инцидентът.

"През последните три нощи въобще нямам интерес да разказвам какво се е случило. В кой век живеем? Има ли някой право да те спира на пътя и да ти нанася побой, да спира и линейка да не може да откара пострадалите", пита реторично Габровски. Пред "Стандарт" кметът уточни вчера, че причините за свадата са лични конфликти между жителите на Глогово и Градежница и в побоищата няма никакъв политически мотив. "Това са две близки села, почти всички сме си рода. Аз съм женен за жена от Градежница, други пък са женени са хора от Глогово", обясни Габровски.

След като Жана подала жалба в полицията, пред дома й дошли отново хора на Асен Асенов, за да й търсят сметка защо се е оплакала.

Версията на другия лагер е точно обратната.

Според бащата на задържания Асен Асенов, група приближени на кмета от ДПС деребействат и тормозят Глогово. "Тук

има една престъпна група група, начело с кмета Габровски

общинския съветник от ДПС Ангел Ибришимов, прокурор Вълчев и полицай Апостолов", твърди възрастният мъж. Самият Асен Асенов и съпругата му Райна също били сред поканените на абитуриентска вечер. "Срещу нас седнаха общинският съветник Ангел Ибришимов и Огнян Огнянов. Ядохме, пихме, хванах се на хорото и виждам, че на мъжа ми му показват юмруци и викам: "Хайде да си ходим", разказва Райна. На улицата обаче ги пресрещнали Огнян и Момчил от Градежница и почнали да дърпат мъжа й. "Тръгваме си и те се връщат с брадви и бухалки", разказва Райна.

"Откакто съм общински съветник, имам проблеми. Каква организирана престъпна група, та аз никога през живота си не съм се бил", опонира на версиите на вражия лагер Ангел Ибришимов.

От районната прокуратура в Тетевен смятат, че конфликтът е политически. На обратното мнение е кметът на Тетевен, Мадлен Бояджиева обаче е категорична, че зад напрежението в Глогово няма партийни страсти.

"Още с пристигането на силите на реда конфликтът бил прекратен още в събота. Подобна ситуация обаче е недопустима", смята началникът на РПУ-Тетевен, главен инспектор Наталия Василева. Прокуратурата обвини вчера трима от побойниците в Глогово - Асен Асенов, Светлин Иванов и Левен Чаушев, за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред - нанасяне на побой над жена и двама мъже. Тримата обаче бяха освободени от ареста. Асен и Светлин са пуснати под гаранция от по 1000 лв., а на Левен бе наложена по-леката мярка "подписка".

Кметът Габровски кара трети мандат

Жителите на Глогово са българомохамедани, но гласуват за различни партии. На последните местни избори Бисер Габровски/ДПС/ подкара трети мандат, като събра 407 гласа, докато кандидатът на ГЕРБ Алдин Алдинов остана с 267. За претендента на БСП Станимир Илиев пък гласуваха 161 души. В селото, което е сред най-големите в Тетевенско, има основно училище със 140 ученици и детска градина. Сред най-прочутите му възпитаници са сестрите Ивелина и Тоника Андрееви, които преди седем години спечелиха първо място на световноизвестния детски песенен фестивал в Болоня Zecchino d'oro ("Златна монета") с "Руфинка болна легнала.

По-възрастните хора в Глогово още помнят насилствената смяна на турските имена през 1974 година, когато някои от тях дори са лежали в затвора, защото се опънали на властта. Някога Глогово е било махала от Градежница, но от 1959 година са със статут на отделно село.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай