Жълт код за валежи в цяла Северна България

Жълт код за валежи в цяла Северна България | StandartNews.com

София. Жълт код за валежи на територията на цяла Северна България, както и областите Бургас, Ямбол и Сливен е обявен за днес. Силни гръмотевични бури ще има в областите Шумен, Разград и Търговище, сочат данните на синоптиците.

Очаква се количеството дъжд в Северна България да достигне 50-60 л/кв.м.

Очакват се повишени нива на на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски лом в Дунавската равнина и Източна България.

Очаква се голямо покачване на реките Дунав и Марица, показва информация на Европейската система за предупреждение на наводнения. На места ще има високи и критични прагове на предупреждение.

Бедствено положение е обявено в карловското село Климент. Там водата заля къщи, прекъсна пътища и наводни много дворове. Екипи на пожарната отводняват засегнатите места.

Екипи на пожарната отводняват засегнатите места.

В село Чавдар има съборени стълбове заради преминал смерч, съобщават от ЧЕЗ за Нова тв. Там рано сутринта е паднала и силна градушка.

„Минала е много тежка буря. Видях съборени покриви на къщи, изтръгнати големи дървета", каза за „Здравей, България" депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова, която е в бедстващия район. тя уточни, че там комуникациите са затруднени, няма ток, стационарни телефони и интернет. Нинова обясни, че се организира комисия, която да опише щетите. 

Един жител на село Чавдар е пострадал, но не тежко. Върху главата му е паднала отломка от покрив. 

Tри Карловски квартала са били ударени от мълния. Много домакинства се оплакват, че имат изгорели електроуреди и уточняват, че подобно нещо се случва за втори път през 2014-а. 

„Гръмоотвод по нашата мрежа няма, защото в света не се предвижда да има. Има заземители. Няма никакви поражения по мрежата от тази мълния – няма никакви прекъсвания по мрежата", каза Петър Костадинов, говорител на EVN България пред Нова. Той уточни, че проверка ще установи дали в къщите е имало гръмоотводи.

„Имаме подадени жалби от 14 клиента. От днес започваме да организираме огледи на място, за да опишем изгорелите електроуреди и да проверим откъде и как е влязла самата мълния", добави Костадинов.

„Ако се докаже, че дружеството има вина, ние ще възстановим щетите", категоричен бе представителят на ЧЕЗ.

Няма ток в част от бургаските общини Приморско, Малко Търново и Поморие, съобщиха от информационния център на електроразпределителното дружество, което обслужа региона. В област Поморие няма ток в селата Раковсково, Раницово, Козница, Морско, Приселци, Попович, помпена станция „Обзор".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай