Жълт код за силен вятър в 17 области утре

Оранжев код обилни валежи за областите Смолян и Кърджали

Жълт код за силен вятър в 17 области утре | StandartNews.com

София. Оранжев код за опасност от обилни валежи е обявен за областите Смолян и Кърджали за утре. В тези области ще има значителни валежи. Очакваното сумарно количество за денонощието ще бъде до 50 - 60 л/кв.м.

Жълт код за силен вятър е обявен в 17 области в страната. Областите, за които важи жълтият код, са Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. В тези области ще духа умерен и силен южен вятър с пориви до 22-24 м/сек.

През нощта над страната ще има предимно значителна облачност и в Югозападна България и южните райони на Родопите ще вали дъжд. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и северно от планините временно силен южен вятър. Минимални температури, в повечето места, между 12° и 17°, в София около 10°.

Утре времето ще остане топло и ветровито. Ще духа южен вятър, в Източна България и северно от планините умерен и силен. Около обяд от северозапад вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад и с него да нахлува студен въздух. През нощта срещу четвъртък вятърът и в източните райони вече ще е от северозапад. Облачността ще е предимно значителна. Дъжд ще вали в Югозападна България и южните райони на Родопите. В следобедните часове и през нощта срещу четвъртък от запад на изток ще превали дъжд в цялата страна. Значителни валежи до около 50 л/кв.м се очакват в южните райони на Родопите. Максимални температури, в повечето места, между 18 и 23°, в София 17-18°.

Над Черноморието ще духа силен южен вятър. Облачността ще е предимно значителна, но валеж ще има през нощта срещу четвъртък. Тогава и вятърът ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури 17°-22°. Температурата на морската вода е 14-16°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Над планините ще има значителна облачност. Дъжд ще вали в южните райони на Родопите и Пирин, а в следобедни часове и през нощта срещу четвъртък ще превали и в масивите от останалата част от страната. Над 2500 метра валежът ще е от сняг, но границата ще се понижава. Ще духа силен и бурен южен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Максимална температура на 1200 метра 12°, на 2000 метра 6°.

В четвъртък вятърът ще отслабне, привечер и в много райони ще стихне. Облачността от запад на изток бързо ще се разкъса и намалее и времето ще бъде предимно слънчево. Дневните температури ще са с няколко градуса по-ниски - максималните между 11° и 16°. В петък ще бъде тихо и сутринта ще бъде по-студено от предишните дни. Времето ще бъде слънчево и през деня ще се затопли. В събота ще е слънчево, почти тихо и сравнително топло. Сутринта на места в низините отново ще има мъгла или ниска облачност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай