Земята преживява трансформация. Кога се обръщат полюсите?

Магнитното поле се променя непрекъснато

Земята преживява трансформация. Кога се обръщат полюсите? | StandartNews.com

Магнитното поле на Земята обгражда нашата планета като поле на невидима сила, защитаваща живота от вредното слънчево лъчение, като отклонява заредените частици далеч.

Това поле се променя непрекъснато. Всъщност, историята на нашата планета включва поне няколко стотин глобални магнитни риверсии, където на север и на юг магнитните полюси си разменят местата, пише сайтът „Новото познание”.

Кога би могла да бъде следващата такава промяна и как ще се отрази на живота на Земята?

Геофизиците Джон Тардуно и Винсънт Хеър от Университета в Рочестър смятат, че причината за отслабването на земното магнитно поле през последните 160 години е Южноатлантическа аномалия в магнитното поле между Зимбабве и Чили. Магнитното напрежение в тази област е толкова слабо, че разположените над нея спътници на практика не са защитени от космическата радиация.

Източникът на Южноатлантическата аномалия е скрит в недрата на планетата, между ядрото и мантията, в района под Южна Африка. Според двамата геофизици магнитното поле над Южноатлантическата аномалия ще продължава да отслабва, което предвещава смяна на магнитните полюси на планетата.

Те смятат, че събитието ще повлияе върху работоспособността на наземните и орбитални електронни системи и навигационно оборудване.

При евентуално обръщане, магнитното поле няма да бъде поле нулево, но ще приеме по-слаба и по-сложна форма. То може да падне до 10 на сто от днешната си сила и дори едновременно да съществуват множество „северни“ и „южни“ магнитни полюси.

Според учените последната пълна риверсия, наречена Brunches-Matuyama, настъпила преди около 780 000 години. Но дали това е наистина така никой не се наема категорично да твърди.

Евентуалното въздействие на силна геомагнитна буря върху днешната електронна инфраструктура все още не е напълно изяснено. „От гледна точка на живота на Земята и прякото въздействие на едно обръщане на полюсите върху човешкия вид.

Не можем категорично да се предскаже какво ще се случи, тъй като съвременните хора не са съществували към момента на последниата пълна риверсия“, твърдят Фил Ливърмор и Джон Маунд, геофизици от Университета на Лийдс.

Откакто са започнали измерванията на силата на магнитното поле през 1830 г., тя непрекъснато отслабва, а в последните години това се случва с по-бързи темпове.

Самият факт, че магнитното поле на Земята в момента отслабва с 5% на всеки сто години, е довел до предположения, че то може да се обърне в рамките на следващите 2000 години. Но да се определят точна дата, засега за учените е трудно.

Една от най-мощните слънчеви бури е ударила Земята със скорост 2,5 милиона километра през юни 2016 година.

По време на нея магнитният щит се огънал и на няколко места планетата се оказала без животоподържащата защита.

Тогава пробивът в магнитосферата е бил за около 2 часа, но учените заключиха, че планетата ни може да се окаже много по-уязвима пред слънчевата радиация, отколкото сме допускали досега.

Именно резултатът от слънчевия вятър е една от хипотезите за изчезването на атмосферата на Марс.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай