Земята не е плоска. Но една друга планета е била такава

Нови открития на учените

Земята не е плоска. Но една друга планета е била такава | StandartNews.com

Много е вероятно образуването на планетите да не протича винаги по начина, по който си го представяме.

Земята със сигурност не е плоска. Но една друга планета е била такава. Юпитер!

Нови симулации показват, че големите планети, които се формират доста далеч от своите звезди, започват живота си не като чиста сфера, а по-скоро като диск, подобен на пухкава палачинка или на M&M - форма, наречена сплескан сфероид. Докато се въртят, тези протопланети постепенно привличат материал, като накрая се установяват в по-познатата кръгла форма на Юпитер, пише сайтът meteobalkans.com.

Откритието, направено от астрофизиците Адам Фентън и Димитрис Стамателос от Университета на Централен Ланкашир, хвърля светлина върху безбройните различни начини за израстване на планета в бурния диск от прах и газ, който се върти около младата звезда.

Въпреки че сме открили много планети в Млечния път - над 5500 потвърдени до момента – все още не знаем със сигурност как се формират. Когато се ражда една звезда, тя се образува от купчина в огромен, плътен облак от газ и прах в пространството; тази купчина се срутва под въздействието на гравитацията и започва да се върти. Материалът около нея образува диск, който се влива в младата звезда, като подхранва растежа ѝ.

Симулацията също така показва, че материалът се натрупва върху растящата протопланета предимно на полюсите, а не около екватора.

Не е ясно какво означава това откритие за модела на акреция на ядрото, но изследването предполага, че свойствата на протопланета, вградена в звезден диск, може да изглеждат различни в зависимост от ъгъла на наблюдение.

Ако я погледнем отстрани, лесно ще видим, че има форма, наподобяваща палачинка. Но отгоре лесно бихме могли да я сбъркаме с кръглата форма със сфера. Ставаме все по-добри в забелязването на тези развиващи се планети, затова е важно да разберем как да тълкуваме това, което гледаме, казват изследователите.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай