Зелена петолъчка за гозби от свежи продукти

Зелена петолъчка за гозби от свежи продукти | StandartNews.com

Хотелиерите и ресторантьорите да получават зелена звезда, ако предлагат плодове и зеленчуци родно производство, а месото да е от свободно отглеждани животни. Тази идея обсъдиха зам. икономическият министър с ресор туризъм Бранимир Ботев и зам. земеделският министър Бюрхан Абазов на среща с представители на туристическия бранш във Варна. Сред другите критерии, които ще трябва да бъдат изпълнени от желаещите да носят знака, ще е тези продукти да са доставени от максимум 150 км от заведението или хотела, в който се предлагат, обединиха се от бранша. Според Абазов вместо използването на биопродукти в кухнята, като критерий може да се използва по-широко понятие "свежи продукти", тъй като изискванията за него са по-лесни и ще бъдат по възможностите на повече производители.

"Зелената звезда" ще идентифицира заведенията, в които се използват еко, био или натурални продукти и ще дава допълнителен авторитет за привличане на повече клиенти, обясни зам.-министър Ботев. Следващата стъпка е държавата да подкрепи откриването на тържища със земеделска продукция в курортните комплекси. Такава е практиката в топдестинациите, където пазарите с традиционна местна продукция са атракция за туристите.

Добруджанските ресторантьори категорично застанаха зад идеята за въвеждане на зелената звезда. "Искаме заведения, които сервират блюда, приготвени от екологично чисти продукти, да могат да поставят сами по една зелена звезда, която да гарантира на клиента, че му се сервира биохрана". Това обясни Димитър Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. На въпрос на "Стандарт" кой ще контролира зелената звезда, Димитров е категоричен, че това ще може да се следи от оторизираните органи, но най-големият контрольор е клиентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай