Затворнически шеф пял на ДС

И бившият шеф на арестите в Шумен доносничил на службите

Затворнически шеф пял на ДС | StandartNews.com

София. Началникът на затвора в Бобовдол Александър Апостолов и директорът в Главна дирекция "Охрана" Валентин Коларски, както и разследвания в момента заради престъпление по служба бивш началник на сектор "Арести" в Шумен Христо Христов са сред обявените служители на Държавна сигурност (ДС) в Министрество на правосъдието. Днес Комисията по досиетата оповести резултатите от проверка за принадлежност към структурите на бившия репресивен апарат правосъдното ведомство. Решението е публикувано на интернет страницата на комисията.

Проверени са 565 човека - изпълнителните директори на изпълнителни агенции, главните секретари, генералните директори, заместник генералните директори, главните директори, заместник главните директори, директорите, заместник-директорите, началниците на отдели и началниците на сектори в правосъдното ведомство. 74 от тях не подлежат на проверка.

Комисията е установила принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на девет лица, данните за които не подлежат на публикуване.

Комисията оповестти и резулатти от проверката зи за принадлежност към ДС на служители в  Държавна комисия по сигурността на информацията. От проверените 15 човека, 4-ма са се оказали агенти на ДС. Всички те са били щатни служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай