Защо японците живеят толкова дълго

Топ 5 на тайните в Страната на изгряващото слънце

Защо японците живеят толкова дълго | StandartNews.com

Японците отново са начело във всички класации за дълголетие. Светът продължава да се пита на какво се дължи фактът, че жените в Страната на изгряващото слънце живеят средно до 87, а мъжете – средно до 81. Големият въпрос е какви са тайните им, благодарение на които съхраняват тялото и ума си.

  1.  Японците имат изключително практично и рационално отношение към храната – ядат, само когато са гладни. Никакви междинни закуски, никакво похапване на сандвичи с чая или с коктейла, никакво „мушване“ на някоя и друга бисквитка „от нерви“. Всичко се сервира в малки и красиви чинии – и само по един път.  Не консумират полуфабрикати – само прясна храна, приготвена с минимална термична обработка.  Наблягат на карфиол, броколи, ряпа, зеле, соята и соеви продукти, които съдържат големи количества белтъчини и аминокиселини като тези в месото. В менюто им има не само риба, но и водорасли. Не смесват – само разделно хранене. Не бързат и не си гледат часовника, когато сядат на масата.  
  2.  В Япония държат не само на силното тяло, но и на бистрата глава. Затова всеки ден четат. „Колкото повече знаете, толкова по-дълго ще живеете“, казват те.
  3.  Докато целият свят прокламира борбата със стреса, в Япония не се отнасят чак толкова негативно към него. Те твърдят, че всяка напрегната ситуация изважда най-доброто от личността. „Стресът те принуждава да действаш максимално ефективно и да откриваш решение на най-заплетените проблеми  и в най-сложните ситуации. Затова да го оценим по достойнство“, е тяхната философия.
  4.  В Япония много ходят пеша. Всеки ден отделят време за поне 5 километра плюс леки упражения на чист въздух, плюс йога и други източни практики. 
  5.  Социална активност. Всички ние сме участници в живота на обществото, категорични са японците – и затова постоянно трябва да общуваме с близки и роднини. Само тогава организмът произвежда хормоните на щастието, които са задължителни за правилната работа на органите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай