Защо някои са усмихнати, а други - вечно намусени

Скалата на щастието е заложена още от раждането, действа на принципа на климатика

Защо някои са усмихнати, а други - вечно намусени | StandartNews.com
  • Скалата на щастието е заложена още от раждането, действа на принципа на климатика

Всеизвестно е, че синусоидата на биоритмите е причина за различните емоционални дни на всеки човек. Когато траекторията на кривата падна под нулата, следва критичния момент, в който всичко ни дразни, неприятностите валят, а сълзите не спират. Някои го наричат депресия, други - изтощение и умора.

Има обаче хора, които каквото и да се случи, запазват доброто си настроение, други - не се радват и на най-голямата си победа.

Защо някои не могат да се зарадват?

Отговорът е в скалата на щастието, която е индивидуална за всеки от нас.  "Еволюцията ни е формирала така, че да не бъдем нито прекалено нещастни, нито прекалено щастливи. Тя ни дава възможност да се насладим на внезапен прилив от приятни усещания, който никога не трае особено дълго. Рано или късно те отстъпват и на тяхно място идват неприятните преживявания, после пак се задават приятните моменти". Това пише във фундаменталния си антропософски труд Ювал Ноа Харари, израелски професор по история и автор на международния бестселър „Sapiens. Кратка история на човечеството”, цитиран от Списание 8. В книгата си той прави много любопитен

паралел между биохимията на човека и климатика

поддържащ постоянна температура в жега и студ. Събитията оказват временно влияние на температурата, но климатикът винаги я връща на едно и също ниво.

Така както някои климатици са нагласени на 25 градуса, други на 20, нивото на щастие също се намира на различно ниво при отделните хора.

По скалата от 1 до 10 някои хора са родени с жизнерадостна биохимия, караща настроението им да се люшка между 6 и 10, стабилизирайки се около 8. Тези хора са щастливи, дори ако са заобиколени от непознати в голям мегаполис, загубят спестяванията си при крах на борсите или бъдат диагностицирани с диабет.

Други обаче са прокълнати с мрачна биохимия, клатушкаща се между 3 и 7 и постигаща стабилност около 5. Тези безрадостни индивиди си остават потиснати, дори когато получават подкрепата на сплотена общност, спечелят милиони от лотарията и са здрави като олимпийски атлет.

Тези типажи хора дори да спечелят 50 милиона долара сутринта, да открият лечение за СПИН и рак по обяд, да помогнат за сключването на мир между Русия и Украйна, а вечерта да открият изчезнало преди година свое дете, те така и ще си останат неспособни да изпитат по-силно щастие от предопределеното им седмо ниво. Фактите са си факти - техният мозък просто не е създаден да изпитва радост.

Как работи скалата?

Помислете за миг за семейството и приятелите си. Някои от тях изглеждат бодри и радостни независимо от това какво им се случва. Има и такива, които са вечно недоволни, без значение какви дарове им предлага животът. Въпреки това вярваме, че ако сменим работата си, оженим се, завършим писането на поредния си роман, купим си нова кола или успеем да изплатим ипотеката, ще изпитаме пълно блаженство. Когато постигнем това, което желаем обаче, не изглеждаме по-щастливи.

Защо не можем да превъзмогнем емоциите?

Купуването на автомобили и писането на книги не се отразява на нашата биохимия. Те могат и да я стимулират за един миг, но тя веднага се връща в изходно положение.

Като се има предвид, че повечето биолози не са фанатици, можем да им се доверим, че щастието се определя основно от биохимията, но има и други фактори. Това са куп психологически и социални причини, които също действат върху емоционалността ни.

Но така или иначе, трябва да приемем, че нашият мисловен климатик има някаква свобода на движение, която е във фиксирани рамки. Практически невъзможно е да се премине горната и долната емоционална граница, може нивата в тях може да се изменят от съдбоносни събития в живота.

Какво ни причинява бракът и разводът?

Който е роден със средно ниво на щастие 5, никога няма да танцува по улиците, обхванат от дива радост, но добрият брак може да го накара понякога да достига до ниво 7 и да избягва униние от ниво 3.

Валидно е и обратното - този, които има късмета да  създаден с ниво 7 от скалата на щастието, ще се усамоти и натъжи за кратко след развода, но бързо ще намери щастието си отново.

Ако приемем биологичния подход към изследването на щастието, то това ще ни помогне да разбираме по-добре както себе си, така и поведението на останалите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай