Защо не потъва Венеция и още 12 мита за Италия

Най-тайнствената певица се появи след близо половин век Салата Цезар не е императорска. Дон Жуан е на път да изчезне

Защо не потъва Венеция и още 12 мита за Италия | StandartNews.com

В деня на националния празник на Италия, трудно могат да се изброят нещата, които правят страната уникална. Тя е първа по богатство на културно наследство, приютила най-старият университет - "The University of Bologna". Над 60 млн. туристи я посещават всяка година. Само от фонтана Ди Треви се събират около 1 млн. евро. Дарява света с първата еспресо машина, създадена и патентована от Анджело Мориондо. Прави най-ароматното кафе, но и най-много вино и тестени изделия. Митовете за нея започват от създаването на Рим и свършват с италианските фенове -"тифози". Това означава "носители на тиф", защото фанатизмът по отношение на футбола и до днес там е като треска.

  • Много шум за нищо

Няма турист, разхождал се по тесните италиански улички, който да остане глух за силните крясъци между съседите. И най-депресираният човек се развеселява в невероятната шумотевица около отрупаните маси в местните ресторанти и пицарии. Дори да не разбирате и дума италиански, жестовете на местните са повече от достатъчни.

Но отдавна италианците не правят подобно изключение. Нещо повече, последните изследвания показват, че италианците все повече се затварят, а туристите търсят почивка в уютни и тихи места, където да се насладят на природата, виното и местните гозби.

  • Мързелът е свято нещо

Мит е, че италианците са майка и баща на мързела. Вярно е, че ако се опитате да намерите хранителен магазин или бар, където да отседнете веднага след обяда, това е бинго. Но в забързаното ежедневие, те нямат нито сиестата на испанците, нито следобедната дрямка на гърците. А легендата за средностатистическия италианец, който слага катинара на магазина, прибира се за почивка и се връща на работа няколко часа по-късно, когато слънцето изгаря по-малко, е само във филмите и в южната част. На север офисите са пълни дори през уикендите, а хотелиерите са готови да задоволят и най-малката прищявка на клиентите. Чарът на Италия е, че гневът отминава и щастието идва само с чаша лимончело или с купичка джелато.

  • Объркани в превода

Сладките слепени макарони, покорили света, засенчиха кулинарната марка на Италия - тестените изделия, символ на живота на всеки италианец. Колко от тях изяжда всеки за година? Доказано е - средно по 30 килограма. Италианците просто обожават пастата независимо дали това са спагети, пене, фарфале, фетучини, гночи или. Факт е, че имат повече от 600 вида във всякакви форми и цветове. Няма италианска къща, която да няма малък склад, както и да остане без машина за тестени изделия. Затова и пържолите се сервират с гарнитура от тестени изделия, и салатите са с макарони.

  • Умря ли Дон Жуан

Каквото и да си говорим, Италианците си остават едни от най-красивите мъже в Европа. Независимо от възрастта им, всички продължават да изглеждат много добре, поне като Марчело. Винаги са готови да откраднат женските сърца. Но в световните класации в последно време те не са на подиума. Той е окупиран от Кристиано Роналдо, Тайсън Балу, Джеймс Стейтън, Райън Рейнолдс, Александър Улюм, Джуд Лоу, А най-надарените мъже се оказват... унгарците.

  • Столицата на модата

Коя жена не мечтае да има кредитна карта, която да й осигури цял ден пазаруване в Милано? И все пак за столица на модата се борят още Париж, Ню Йорк и Лондон. Но това, което е сигурно - Милано е столицата на модата в Италия. Вечерта центърът на града се превръща в огромен подиум и миланските жени дефилират с най-скъпите дрехи, бижута и парфюми с невероятна естественост.

  • Песента на гондолите

Всички италианци пеят O Sole Mio. Това е мит, който върви заедно с този, че всеки венецианец може да гребе на гондола. Всеки, който е бил там знае, че повечето от тях имат модерни, моторизирани лодки, които им позволяват да се движат бързо и музиката в тях е разнородна.

Разбира се, най-големият мит за Венеция не е свързан с песните или с бижутата от Морано. А с това как не потъват сградите. Повдигнето на основите на сградите е постигнато със забиването на хиляди колове с диаметър 25-30см, на дълбочина 2-3 м. Едни твърдят, че дървото е от елша, други - от сибирска лиственица.

  • Салата Цезар не е императорска

салата Цезар не прилича на императора на Римската империя, така, както съставките нямат нищо общо с Италия. Тя е находка на италианец на име Цезар Кардини, който я е приготвил с намереното в хладилника за група холивудски актьори. Това се случва в мексикански ресторант през 20-те години на миналия век. Истинската италианска салата е Капрезе - добре узрели домати, резенчета биволска моцарела, най-ароматният зехтин и няколко пресни ароматни листа босилек.

  • Мистериозният остров

Най-тайнственият италиански остров с мрачна слава е Изола ла Гайола. Легендите за него отдавна са прогонили жителите му, макар да е надарен с живописна природа и заобиколен от кристално чиста вода.

Намира в Неаполитанския залив в Италия, и представлява нещо като слети два острова.

Според митовете той бил жертва на страшно проклятие, че който се засели, ще умре при загадъчни обстоятелства.

Поредицата от нещастни случаи започнала през 1920 г., когато тогавашният управител на острова бил намерен убит. По-късно неговата жена се удавила в морето. Островът известно време принадлежал на Джани Аниели, чиито единствен син се самоубил, а племенникът му починал от рак. Внукът на следващия владетел - Пол Гети, бил похитен и завършил живота си в затвор, след като компанията му банкрутира.

  • Идилията на семейния обяд

Голямото италианско семейство днес не е нищо повече от мит, защото Италия има най-ниската раждаемост в Европа. Простолувите поредица от картини, изобразяващи огромните фамилии, събиращи се около масата за неделния обяд, са началото на изграждането на семейния бранд на Италия. Те се появяват по времето на икономическия бум отпреди 50-60 години. Тогава замогването на италианците им помага да се почувстват добре и да превърнат храненето в своеобразен ритуал.

Нашумелият професор Алберто Гранди обаче твърди, че Италия дава грешна представа на света за себе си с новата версия на известната картина на Ботичели - "Раждането на Венера" и със сирената си, а не като индустриализирана страна. Според него страната има процъфтяващ и иновативен автомобилен сектор и успя да отбележи най-добър растеж в ЕС след пандемията.

  • Мафията не е е това, което беше

Южноиталианската Ндрангета или Калабрийската мафия, както е по-разпространена в света, винаги е предизвиквала страх, митове и легенди. По последните данни 7% от БВП на Италия идва от мафията. Това е силно затворена организация с вътрешен код на честта, който е дълбоко враснал в обществените ценности на Калабрия. Известна е с жестокостта на вътрешните си саморазправи, надеждността си в бизнесначинанията, политическо влияние и глобално присъствие.

Много хора смятат, че Ндрангета е монолитна организация. Не, тя е фрагментирана, както е и самата Калабрия с регионите си. Въпреки че клановете са сходни единици, базирани на територия, кръвни и семейни връзки, те не действат с обща стратегическа цел.

  • Митът за Вечния град

Това е място, което с красотата си няма аналог по света. Затова и митът за създаването на един от най-великите градове се предава през вековете. Ромул и Рем се смятат за митичните създатели на Рим. Братята близнаци се считали за синове на весталката Рея Силвия и на бога на войната Марс. От родословно им дърво тръгва легендата за войнствеността, която ще придобие Рим, а по-късно и Римската империя. Кърмени от вълчица, те били смятани за непобедими. Ромул бил първият цар на Рим. В свада заради начина на управление на града той убил брат си Рем.

Има много въпросителни дали те двамата са били реални личности или са част от митологията. Десетки са спекулациите за смъртта на Ромул. Едни смятат, че е бил убит в Сената, а други - че изчезва мистериозно.

  • Най-тайнствената певица

Челентано, Павароти, Дзукеро, Бочели, Рамацоти и Албано може да са най-известните италиански гласове, но най-тайнствената певица е Мина. Тя се оттегли преди половин век от сцената, но песните й като "Гранде, гранде, гранде", "Пароле, пароле" и "Амор мио" продължават да са в златните хитове. Мина се скри от целия свят след последния си концерт през 1978 г, а ликът й излезе на светло едва наскоро, когато дъщеря й публикува снимка в домашна обстановка, но в сумрак. Този кадър развълнуваха милионите фенове и върна въпроса- защо се скри Мина? Едни твърдят, че е заради проблем с теглото, други - че не понасяла публиката и пресата. Трети пък твърдят, че скриването на Мина е най-дългата и добре успяла маркетингова операция.

  • Всички пътища водят към Рим

Преди повече от 2000 години наистина всички обществени пътища в Римската империя са свързвали Рим - столицата. Днес обаче това е само поговорка и не означава нищо повече от това, че има много начини за постигане на целта.

И все пак, където и да ходите по света, ако не сте били в Италия - най-големият музей на открито, значи не сте живели. И ако Рим е миналото, то италианските езера събират най-хубавото от преките наследници на Древния вечен град.

Комо е мит, легенда, вдъхновение за ненадминати оперни композитори като Джузепе Верди, Джакомо Пучини и Джоакино Росини. Носи и шепот от българската история. Там е градчето Брунате и вила "Белависта", в която на 28 май 1912 г. умира Пенчо Славейков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай