Защо да изберем крушите и тиквите

Полезни за съвети за плодовете, които ги има в България

Защо да изберем крушите и тиквите | StandartNews.com

Във времената на криза и пандемия от коронавирус да си даваме парите за скъпи плодове е направо кощунство. Ето два от плодовете, които ги има в изобилие у нас и ползите от тях.

Тиквата

         Тя е изключително богата на витамини. Най-високо е съдържанието на витамин С, който е един от бойците срещу всякакви видове грипове и вируси. Единственият проблем е, че при термична обработка той се унищожава. Но защо не пробвате салата от настъргана сурова тиква с моркови и орехи, залети със зехтин и ябълков оцет? Много е вкусно. Тиквата е богата също на витамини от В-групата, премахващи умората от организма, подобряващи състоянието на кожата и косата. Жълто – оранжевият цвят трябва да ви насочи към витамин А, който е в големи количества. В някои сортове каротинът дори е повече, отколкото в морковите. Знаете, че за неговото усвояване е необходима мазнина, затова комбинирайте тиквата с олио или продукти, съдържащи мазнини: мляко, сирене и др. Продължаваме с витамин Е – един от най-важните за спортистите, който не само е антиоксидант и прочиства организма, но има и анаболен ефект. Стигаме и до витамин D. Той засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетката и се препоръчва от лекарите като основно средство за предпазване от коронавируса.

Сигурно сте чували за витамин К. Той почти не се съдържа в другите зеленчуци, но спомага съсирването на кръвта и го има в тиквата. Както и витамин Т.  Той подпомага усвояването на тежките храни от организма и не позволява затлъстяване. Така че ако имате проблеми с килограмите преди състезание – яжте тиква. Да не забравим и желязото, задължително за бегачите на дълги разстояния. В сравнение с другите зеленчуци, тиквата е най-богата на него. Единствената реална конкуренция е само червеното цвекло. Така че при анемия или ако искате да повишите нивото на червените кръвни телца, наблегнете на тиквата. Освен това тя е богата и на калий, който подпомага работата на сърцето и укрепва кръвоносните съдове. И още минерали: фосфор, натрий, калций, магнезий, мед и др.

         На тиквата се приписват редица лечебни свойства. Тя е балсам за стомаха при заболявания като гастрит, колит и язва поради ниската си киселинност и нежна целулоза. Чудодейни свойства се приписват на сока, както и на отварата от тиква. Препоръчват ги при болни бъбреци, при безсъние. Смята се също за афродизиак, който повишава сексуалния тонус. Знаете, че черният дроб при при спортистите се нуждае от специални грижи. Тиквата помага и тук – тя има свойствата на мощен хепатопротектор.

Крушата

         Има една римувана българска поговорка: „Круша ще яде само който слуша!“ Ако я разтълкуваме, ще разберем колко ценен от народа плод е крушата. Истинско съкровище от витамини и енергия за организма. И ако англичаните казват: една ябълка на ден държи доктора надалеч, то и за крушата българинът може да заяви същото.

Подобрява работата на сърдечно-съдовата система и подпомага възстановяването на организма при изтощение на нервната система. Крушите съдържат витамини А, В, С, Е и К, фолиева киселина, фибри, калий, минерални соли, захари, йод, желязо и калций. Те са отлична хранителна добавка за енергиен старт на деня, поради това може да ги прибавите спокойно към закуската си. Благодарение на съдържащите се в тях танини и кафеена киселина защитават тялото от различни инфекции и заболявания. Крушите са богати на антиоксиданти. Витамин С при тях е в големи количества. Поради високото съдържание на пектин и фибри те са отлично средство за регулиране на работата на храносмилателната система, пише още доказаният специалист в тази област Боян Ив. Бойчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай