Заралии пак ще гласуват, този път на референдум

Заралии пак ще гласуват, този път на референдум | StandartNews.com

Стара Загора. Две седмици след парламентарните избори старозагорци отново ще гласуват, този път на местен референдум. Допитването е в тази неделя и на него жителите на общината трябва да отговорят на въпроса „Да бъде ли закрит централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?".

Инициативата е на 11 градски старейшини от ВМРО, БСП и Съюз „Стара Загора", които бяха подкрепени и от мнозинството в местния парламент. Голяма част от 30-дневната информационно-разяснителна кампания остана в сянката на предизборните баталии. Онези, които смятаха, че ще извлекат някакви дивиденти и за парламентарния вот, останаха излъгани. Инициаторите от ВМРО-БНД дори не прескочиха заветния 1% за партийна субсидия.

Против референдума се обяви служебният военен министър Тодор Тагарев, който смята, че не е работа на местните власти да решават съдбата на национален стратегически обект. Законността на референдума бе оспорена и от районната прокуратура и тази седмица се очаква решението на ВАС.

Ако все пак допитването се проведе, инициаторите трябва да убедят старозагорци, че то е наложително и няма да бъдат похарчени напразно над 200 хил. лв. от общинската хазна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай