Запознайте се с турския остров Карантина

Името му сега е интересно и плашещо

Запознайте се с турския остров Карантина | StandartNews.com

На фона на върлуващата епидемия от коронавирус, остров Карантина в района на град Урла отново предизвика интереса, отбелява турскатат частна телевизия НТВ.

През XIX век островът е служел за изолация на болни от холера, чума и други заразни болести.

В момента тече реставрация на острова, като ще бъдат възстановени 16 исторически сгради. Съоръженията и до днес могат да служат за пример на съвременните системи, посочва още телевизията.

Директорът на острова-музей Тургут Йълмаз твърди, че именно остров Карантина е първото място, което е устроено според научните правила за карантиниране.

През 1866 г. не е имало определени световни научни практики и стандарти за срока и правилата на карантина, казва Йълмаз, според когото Карантина не се различава по никакъв начин от съвременните центрове за изолация на заразноболни пациенти.

Така например, дрехите на пътниците, поставяни под карантина, са били обрароботвани на висока температура и поставяни под пара.

След това пристигащите са взимали душ и са преминавали през лекарски преглед. Онези, за които е било преценявано, че са здрави, са прекарвали между 8 и 10 дни под карантина. 

Болните са били изпращани в специални отделения за лечение, а умрелите - погребвани надълбоко в гробове, засипвани с вар, разказва още той. 

Капацитетът на острова е бил за 600 души. 

Процесът за реставрация на сградите и съоръженията на остров Карантина е започнал през 2018 г., а когато той приключи, главното здание ще стане музей. В момента процесът е на етап търг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай