Заплатите в армията скачат с 10%

Въвеждат пенсионна възраст, обезщетенията при освобождаване от военна служба остават

Заплатите в армията скачат с 10% | StandartNews.com

София. Заплатите в армията ще скачат между 8 и 10%. Постигнато е съгласие с финансовото ведомство възнагражденията на военнослужещите и цивилните служители по трудово правоотношение във въоръжените сили да бъдат увеличени през 2013 година, каза министърът на отбраната Аню Ангелов.

Договорено било необходимите за скока средства по фонд „Работна заплата“ да бъдат осигурени от собствени икономии и от спестявания в държавния бюджет. Въпреки протестите на военнослужещите, парите ще дойдат след въвеждане на пенсионна възраст и оттам - намаляване на тежестта върху пенсионните фондове. При сержантите и младшите офицери  предлаганата пенсионна възраст е 52 година, а при старши и висши офицери – 54 години. За летци, водолази, парашутисти и други специални категории – между 42 и 44 години.

„В същото време това ще гарантира на военнослужещите кариерно развитие и по-голяма сигурност“, посочи Аню Ангелов пред "Дарик". Министърът на отбраната няма да има право да освобождава военнослужещите с навършени 27 години стаж, ако не са навършили и необходимите години за пенсия.

Министър Ангелов подчерта, че с тези договорености се гарантира запазването на обезщетенията при освобождаване от военна служба. Получаването на обезщетенията ще става в момента на освобождаване от служба и техният размер се запазва както и досега до 20 заплати.

Той отново разясни, че изчисляването на отпуската от работни в календарни дни може да се компенсира с механизма за нейното използване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай