Заливаме Гърция и Испания с мартеници

Заливаме Гърция и Испания с мартеници | StandartNews.com

София. Мартеницата ще залее Гърция и Испания. Тази година има небивал интерес към пролетния символ от българи, които живеят и работят в двете южни страни. Това разказа пред "Стандарт" служителка на бургаска фирма, която произвежда и продава мартеници с материали предимно внос от Китай. Част от компаниите ни произвеждат у нас символите на Баба Марта, като използват конци от голямата азиатска държава. Според тях вносът от Китай излиза по-евтино, а и изложените на пазара мартенички също се оказват достъпна стока. Така е, защото с всяка изминала година цените на белите и червените конци се качват все повече в началото на февруари.

 


Най-търсени са гривничките с мъниста, които измествали традиционните ни Пижо и Пенда. Те били предпочитани, защото са универсални, а и по-евтини.

 


Въпреки това има фирми, които правят мартенички предимно с български конци. Това е доста трудно, тъй като материалите за изработка, като вълната например, се намират все по-трудно. "Произвеждаме мартеници изключително ръчна изработка. Изработваме ръчно предимно Пижо и Пенда. Фирмата ни изработва и продава мартенички, които са 99 на сто от български материали. Купуваме качествени конци от Кюстендил и от Пловдив", каза управител на софийска фирма. Дамата очаква и наши посланици в няколко европейски страни да закупят мартенички. Каквато и мартеница да изберете - ръчно направена българска или внос от Китай, важното е да я подарите с любов, твърдят търговците.

 

БГ мартенички с китайски конци

Български мартенички се правят и с китайски конци. Това показа проверка на "Стандарт" във фирмите, които изработват и предлагат традиционното украшение в онлайн пространството. Според тях вносът от Китай излиза по-евтино, а и изложените на пазара мартенички също се оказват достъпна стока. Така е, защото с всяка изминала година цените на белите и червените конци се качват все повече в началото на февруари. Служители на бургаска фирма, която произвежда и продава мартеници с материали предимно внос от Китай, твърдят, че има небивал интерес тази година към пролетния символ от българи, които живеят и работят в Гърция и Испания. Най-търсени били гривничките с мъниста, които измествали традиционните ни Пижо и Пенда. Те били предпочитани, защото са универсални, а и по-евтини. Въпреки това има фирми, които правят мартенички предимно с български конци. Това е доста трудно, тъй като материалите за изработка, като вълната например, се намират все по-трудно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай