Задушница до обяд, после Трифон Зарезан

Задушница до обяд, после Трифон Зарезан | StandartNews.com

Археолози празнуват с лозари в Свирачи, 200 руснаци зарязваха в Св. Влас

Голяма Задушница отложи с два-три часа зарязването на лозята. Хората рано сутринта се стекоха към гробищата, за да почетат паметта на отишлите си близки. А вече по обяд се отправиха към лозовите масиви, за да отбележат Трифон Зарезан.

Пловдивският митрополит Николай отслужи архиерейска литургия в ивайловградската църква "Преображение Господне" по случай празника на града. Трифон Зарезан пък честваха заедно археолози и майсторите на виното и лозята в ивайловградското село Свирачи. Причината е, че на 14 февруари почитаме светеца по нов стил, на същата дата е и Денят на археолога. В Свирачи лозарството наред с производството на тютюн са основен поминък за хората. Традиционният празник в ивайловградското село бе уважен и от зам.-министъра на културата доц. Бони Петрунова, която работи дълги години в района на Ивайловград като археолог. Както повелява традицията, миналогодишният Цар Трифон сдаде короната си на новия. След зарязването на лозята шествието тръгна по улиците на селото. Пред всяка къща новият Цар Трифон, развявайки българското знаме, се спираше, за да благослови домакина с думите "Тази година един тон от декар, догодина - два". Той бе предвождан от три дечица в каруца, които командваха 15-годишното магаре Пенчо. На празника тази година жителите на Свирачи обявиха за "почетен братовчед" на селото собственика на агенция Булфото Евгени Димитров.

Над 200 руснаци пък зарязаха лозята в Св. Влас и празнуваха Трифон Зарезан. С 300 литра червено вино, обредни хлябове и шумна веселба местните хора и братушките заедно се забавляваха. Кметът Иван Николов бе посрещнат с топла пита и мед, вино и ракия от миналогодишна реколта. На място бе извършен водосвет за здраве и берекет, а градоначалникът извърши ритуално зарязване на лозови пръчки и поля лозницата с вино за благодат през годината.

Посланикът на Изрел с брошка "Аз обичам Бургас"

Посланикът на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз отпразнува по нестандартен начин в Бургас Св. Валентин. Дипломатът се включи активно в кампанията "Аз обичам Бургас" заедно с градоначалника Димитър Николов. "Оставих семейството си в София и празненствата там, за да дойда и да ви кажа колко ви обичам. Пожелавам ви много туристи през тази година и ви уверявам, че израелците ще продължават да идват в Бургас и региона, както и израелските предприемачи ще инвестират тук", каза посланикът. За настроението на празника пък се погрижиха Тони Димитрова и Стефан Диомов.

Френският посланик заряза биолозе в Перущица

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан участва в ритуал по зарязване в един от най-известните гроздови масиви от Родопската яка, собственост на изба "Каменки". Винарната и лозето се намират в едноименната местност в Перущица, където днес заедно с президента Росен Плевнелиев Дьо Кабан заряза в опитното поле на гимназията по лозарство и винарство. Веднага след това почете празника Трифон Зарезан в "Каменки". Избата е известна с биологично чистата си продукция. Благодарение на това, че сме био и пръскаме със специални препарати, успяхме да опазим реколтата през дъждовното лято и да произведем чудесно вино, обясни собственикът Георги Чорбов. Той реализира проекта в Перущица в сътрудничество с французи. Стартира през 2000 година на земеделски терен, определен от френски специалист пепинерист като подходящ за отглеждането на грозде за висококачествени червени вина. През 2003 година вече има засадени 100 000 френски лозички, които две години след това дават първата реколта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай