Задържаха олигарх по жалба на българка (ОБЗОР)

Задържаха олигарх по жалба на българка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Таня Рапо се оплаква от милиардера Риболовлев в нарушаване правото й на личен живот

Полицията в Монако задържа за разпит руския олигарх Дмитрий Риболовлев по жалба на българска гражданка, съобщи Франс Прес. Таня Рапо се оплакала в нарушаване правото й на личен живот във връзка с дело, свързано със закупуването на колекция от милиардера. Риболовлев, собственик и президент на бившия клуб на Димитър Бербатов "Монако", бе разпитван 2 часа и освободен.

Близка до семейството на милиардера, през 2003 г. Рапо го свързала с швейцарския търговец на творби на изкуството Ив Бувие. Той помогнал на олигарха да състави колекция от 37 изключителни творби, закупени за 2 млрд. евро. През февруари тази година Бувие бе обвинен от прокуратурата в мошеничество, след оплакване, подадено от 2 офшорни фирми на Риболовлев, чиято собственост е колекцията.

Швейцарецът е заподозрян, че отделно от полученото по договора си заплащане завишавал цените на доставяни творби на изкуството и по-конкретно на такива на Пикасо. Рапо получавала комисиона от всяка картина, доставяна от Бувие, и също е заподозряна в пране на пари. На 23 февруари, по време на вечеря в жилището на Риболовлев в Монако, адвокатът му записал разговорите и след това предал записа на полицията. Българката била обвинена 2 дни по-късно. В отговор, на 30 юни Рапо завела дело за нарушаване правото й на личен живот заради записа в дома на олигарха. Адвокатите на Риболовлев обявиха, че делото, заведено от Рапо срещу клиента им, цели "да създаде димна завеса".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай