Петък,

За Великден: Как да оцветите яйцата с естествени бои

От: Рачо Рачев -
783
За Великден: Как да оцветите яйцата с естествени бои
A
A
A

В последните години все повече хора се връщат към традициите на нашите баби и дядовци, т.е. и към естествените начини за боядисване на яйца за Великден. Стандарт ви предлага някои правила и съвети за оцветяването на празничните яйца с естествени бои. Източник на информацията е сайтът mila.bg.

Два са вариантите са боядисване - да сварите яйцата заедно с оцветителите, или да ги сварите първо и след това да ги оцветявате. В първия случай цветовете стават по-наситени, но не и равномерни. Може би е по-добре да опитате и двата начина, за да откриете този, който ви допада повече.

Яйцата трябва да са с бели черупки, защото естествените оцветители не са така ярки и агресивни като изкуствените и върху жълти черупки почти няма да личат.

А ето и с какво може да постигнете отделните цветове:

- Червено: цвекло от консерви, червени боровинки, сварени обелки от червен лук

- Зелено: сварен спанак или комбинация от спанак, боровинки и куркума

- Жълто: варени кори от лимон и портокал, варени листа от морков, варени семена от целина, зелен чай, стрита куркума

- Оранжево: чили на прах

- Лилаво: червено вино, сварени обелки от червен лук, цветове от теменужки

Примерни рецепти за получаване на натурални оцветители:

За червена боя: 2 глави червено цвекло, настъргано на ренде или нарязано на парчета, се залива с 1,5 л вода. След като сместа се свари, се добавят 1 с.л. сол и 2 с.л. оцет. Яйцата се накисват и се оставят да престоят поне час. Вадете ги от време на време, за да изберете наситеността, която целите. Ако ги оставите твърде дълго, ще станат кафяви, затова внимавайте.

За зелена боя: Единият вариант е да приготвите първо синята и жълтата боя, да отделите от тях по малко и да ги смесите. Добавяте замразени боровинки и куркума и потапяте яйцата.

За жълта боя: 3 с.л. куркума и 1 с.л. червен пипер се заливат с 500 мл вряща вода. След като кипне, се добавят 1 ч.л. сол и 2 с.л. оцет. След това потапяте яйцата и действате като в описанието на червената боя.

За синя боя: 1 ч.ч. замразени черни боровинки се пасират, добавят им се 2 с.л. оцет, 1 ч.л. сол и 400 мл вода. След като сместа се е сварила, яйцата се оставят в нея за поне един час.

За оранжева боя: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч.ч. Вода, 2 с.л. оцет и 1 ч.л. сол. Сместа се сварява и яйцата остават в нея до постигане на желания цвят.

При всички цветове наблюдавайте постоянно до каква наситеност на цвета се е стигнало, за да изберете нюанса, който най-много ви харесва. След като боядисате яйцата, оставете ги да изсъхнат и ги намажете с памук, напоен с олио, за да имат блясък.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com