За туристите - отварят скоро катедралата Нотр Дам

Обещанието за повторното й отваряне през 2024 г. беше формулирано от френския държавен глава Еманюел Макрон

За туристите - отварят скоро катедралата Нотр Дам | StandartNews.com

Повторното отваряне на катедралата "Нотр Дам" в Париж все още е насрочено за 2024 г. - амбициозна цел, въпреки изключително сложния проект по възстановяването ѝ, съобщи БТА, цитирайки думите на министъра на културата г-жа Рима Абдул Малак по време на първото ѝ посещение на обекта.

Обещанието за повторното й отваряне през 2024 г. беше формулирано от френския държавен глава Еманюел Макрон във вечерта на грандиозния пожар, който опустоши емблематичната катедрала на 15 април 2019 г.

"Всички ние сме напълно уверени, че 2024 г. ще бъде годината на завършване на по-голямата част от проекта по възстановяването й. Във всеки случай тогава катедралата ще бъде отворена за поклонения и за обществеността", каза г-жа Абдул Малак. 

Миналата седмица генерал Жан-Луи Жоржлен, който отговаря за реставрацията, заяви пред всекидневника "Фигаро", че повторното отваряне до тази дата е "напрегната, строга и сложна цел", без обаче да поставя под въпрос първоначалния график.

"За момента нищо не ни позволява да кажем, че целта за 2024 г. няма да бъде постигната", заяви генерал Жоржлен.

Строежът с общ бюджет от 850 милиона евро в момента е във втората си фаза - на реконструкция, след първоначален период на укрепване, който направи възможно стабилизирането на този шедьовър на готическото изкуство.

Следва трети етап на външна реконструкция на катедралата, последвано от благоустрояване на площада, за което отговаря кметството на Париж.

Пожарът в "Нотр Дам", причините за който все още не са установени със сигурност, доведе до срутване на покривната конструкция на катедралата, шпила, часовника и част от свода й, опустошени от пламъците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай