За малко да гледаме "Титаник" без Ди Каприо и Кейт Уинслет

Режисьорът Джеймс Камерън щял да ги отсвири заради глезотии на Лео

За малко да гледаме "Титаник" без Ди Каприо и Кейт Уинслет | StandartNews.com

В интервю за списание „GQ“ режисьорът на "Титаник" Джеймс Камерън споделя интересни подробности за световния блокбъстър, сниман преди 25 години. Оказва се, че Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет, които са в главните роли, не са първоначалният му избор. Като Роуз той виждал Гуинет Полтроу – опасявал се, че Уинслет неведнъж е влизала в обувките на подобни персонажи. "Тя се беше снимала и в няколко други исторически драми и беше придобила репутацията на "Кейт в корсет",  мотивира се Камерън. Той се страхувал, че ако Кейт получи ролята, това ще изглежда като "най-мързеливия кастинг на света", но все пак решил да ѝ даде шанс. Срещнал се с нея и тя му се сторила "фантастична". С Ди Каприо имали няколко перипетии. След първата "истерична" среща с актьора, при която всички жени в офиса на продукцията се озовали в конферентната зала, Ди Каприо бил поканен отново за репетиция вече с Уинслет.

Леонардо обаче нямал представа, че ще има поредно прослушване. По онова време той вече разпологала с номинация за "Оскар" за ролята си в "Защо тъгува Гилбърт Грейп" от 1993 г. "Просто ще прочетем няколко реплики, а аз ще го заснема", казал Камерън и Ди Каприо изригнал, бесен от подозрението, че режисьорът се отнася към него като към новак в занаята. Но и Камерън не отстъпил. Отвърнал на 20-годишния Лео "Е, благодаря, че дойдохте" и му обърнал гръб. Едва по-късно  обяснил на Ди Каприо, че проектът ще отнеме две години, но той "няма да го провали, като вземе грешно решение при кастинга". „Ще четеш или няма да получиш ролята", изманипулирал той юнака, който се подчинил намусено. "Титаник" излиза по кината на 19 декември 1997 г. и печели 11 награди "Оскар".

Преди броени дни пък стана ясно, че джобен часовник, принадлежал на пощенски служител на борда на "Титаник", е продаден за 98 000 паунда 110 години по-късно. Хронометърът на Оскар Скот Уди замръзва на датата, на която потъва корабът - 14 април 1912 г. Той беше в графика на аукционна къща "Хенри Олдридж и син" в Дивайзис, Югозападна Англия, заедно с други сувенири от обречения курс. Меню от първа класа, включващо „препечен хляб“, беше продадено за 50 000 паунда, а списък с пътници в първа класа беше за 41 000 паунда. Списъкът е принадлежал на комарджията Джордж Бреретън, който пътува на борда на трансатлантическите кораби, опитвайки да спечели пари. Аукционерът Андрю Олдридж каза пред BBC Radio Wiltshire: „Той е поставил звезди до имената на най-богатите хора. Има един по-специален - Чарлз Хейс, който е притежавал "Grand Pacific Railroad" в Америка. Написал е с главни букви под името си „милионер“. Богато украсена десертна чиния е продадена за 20 000 паунда. Кожено палто, собственост на стюардеса, пък открива нов собственик срещу 150 000 паунда при наддаване през 2017 г. През същата година писмо от пътника от "Титаник" Оскар Холверсън е продадено за 126 000 паунда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай