Йовчев: Центърът в Елхово ще заработи след две седмици

Йовчев: Центърът в Елхово ще заработи след две седмици | StandartNews.com

Елхово. "До две седмици разпределителният център в Елхово ще започне да функционира", обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след заседанието на тактическия оперативен щаб, предаде БНР.

Министърът уточни, че до 10 дни ще бъде извършен необходимият ремонт на учебния корпус на интерната и ще бъде пригоден за нормална работа.

Във временния разпределителен център бежанците ще пребивават от 2 до 5 дни, докато им бъдат обработени документите, извършени прегледи и насочени към местата за настаняване. Първоначалният капацитет на центъра е 150 души, като може да се увеличи до 300 души. Йовчев допълни, че в момента се търсят още 2000 места за настаняване на бежанци, но ситуацията в страната става все по-трудна и все по-трудно ще могат да бъдат осигурявани такива места.

"От вчера имаме осигурено помещение за настаняване на 1250 души, но с тези темпове ще бъде запълнено до 10 дни, затова продължаваме активно да търсим сгради", посочи Йовчев.

Министър Йовчев каза, че има недостиг на преводачи. Той посочи, че няма как да очакват положителна реакция от населението, там където ще има бежански центрове, но категорично заяви, че местата ще бъдат организирани така, че да не създават рискове за местното население.

По-рано Сотир Цацаров предложи да има по-конкретно третиране на бежанците, пристигащи в България, като се взема е предвид тяхната ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай