Йовчев: Полицията не е превишавала правата си

Йовчев: Полицията не е превишавала правата си | StandartNews.com

София. Полицията не е превишавала правата си по време на протестите във вторник, смята вътрешният министър Цветлин Йовчев по повод случаите на избутвани, дърпани и ранени протестиращи. Той обаче беше категоричен, че няма да допусне нахлуване в парламента, каквито идеи имаше по време на напрегнатите събития отпреди няколко дни.

Йовчев посочи, че в нощта на протеста не всички хора са били студенти.

По време на инспекция на мерките за сигурност на българо-турската граница министърът съобщи, че докато чакат за статут бежанците ще пребивават в центрове от затворен тип (нямат право да излизат от тях).

„Категорично не може да се говори за превишаване на правата на полицаите, по време на протестите. Нито събираме информация, нито ще събираме за тези, които протестират. Ще действаме единствено по закон, защото не одобряваме насилието под каквото и да е форма", посочи Йовчев, цитиран от „Фокус".

Той беше категоричен, че няма да допусне да се извършва погром и нахлуване в парламента.

По повод ситуацията с имигрантите вътрешният министър коментира, че в момента се прецизират критериите за даване на статут. Впоследствие трябва да бъдат направени и законодателни промени.

„Първият случай ще бъдат лица, които нямат основание да пребивават страната ни. Те ще бъдат извеждани принудително. Във втория, ще са хора, които имат хуманитарен проблем и спрямо тях ще бъде предприета бърза процедура и те до месец ще бъдат настанявани в места от открит тип. За всички останали, които искат, но не може да се определи и установи тяхната самоличност, те ще бъдат настанявани в места от закрит тип. За тях Държавната агенция за бежанците ще се произнесе до шест месеца", обясни Йовчев.

По думите му в момента има около 3 хиляди души от нелегалните имигранти, които нямат хуманитарни нужди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай