Йовчев: Не обмисляме да затваряме границата

До края на годината очакваме между 6 и 10 хиляди бежанци

Йовчев: Не обмисляме да затваряме границата | StandartNews.com

София. "Затварянето на границата е изключително крайна мярка. Не мисля, че в момента ситуацията налага да се обмисля такъв вариант. Ако се наложи такова затваряне, имаме разчети и можем да го осъществим. Такъв вариант към момента не се обмисля", каза министърът на вътрешните работи министър Йовчев.

"Проведох среща в понеделник, с еврокомисаря Кристалина Георгиева, и комисаря Сесилия Малмстрьом, за бежанците. Имаме договореност, че ще получим техническа помощ от организацията на ЕС, която отговаря за настаняването на бежанци. Нямаме достатъчно опит в това отношение. Имаме уверение, че се търсят възможности за финансиране на България. Възможно е да получим и пряка финансова помощ, която да ни помогне да решим проблемите, пред които е изправена нашата държава. Ако се наложи, ще можем да се възползваме от европейската солидарност", каза още министър Йовчев.

По думите му, активно се подготвят срещи с министерствата на вътрешните работи на Турция и Гърция, за разрешаването на проблемите с бежанците от Сирия. Държавна агенция за бежанците работи за осигуряване на преводачи. „Предприети са всички необходими мерки. В много кратки срокове, ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията", добави министър Йовчев.

"Чужденците, които нелегално са преминали границата, са извършили престъпление. По закон сме длъжни да задържим тези хора. Законовият срок е 6 месеца за придобиване на статут бежанци, ние сме го свели до 3 месеца. Съвсем скоро ще предложим конкретни мерки", посочи министърът на вътрешните работи.

Министър Йовчев посочи, че за издръжката на 10 хиляди бежанци са необходими повече от 10 млн. лв.

По отношение на осигуряване на допълнителни места за бежанци, Министерски съвет има решение за осигуряване на 350 места. „Това ще позволи да решим първоначалния проблем, като продължаваме активно да работим за осигуряване на такива места. Намерени са вече две места, където да се създаде център за настаняване на бежанци. До броени дни, ще започнат да функционират. В момента, в който вземем решение, ще започнем да настаняваме бежанци. Продължаваме да работим, защото потокът на бежанци не намалява. Тактическият щаб в Хасково има за цел да осигури настаняването на бежанците, които идват в България. Бяха проведени заседания на двата щаба. Създадени са планове на двата щаба с конкретни разчети за организацията на работа. Имаме готовност при възникване на ситуация да приемем по-голям брой бежанци", обясни министър Йовчев.

"В момента върви Национален план за противодействие на тероризма. Създадени са критерии за анализ на хора, които могат да принадлежат към терористични организации", обясни той.

„Министерството на здравеопазването е направило разчети за осигуряване на лекарства за бежанците. Създадена е организация и има лекари, които да осигурят прегледи на идващите бежанци. Има готовност ВМА да осигури допълнителни екипи от лекари", каза още министърът на вътрешните работи.

"През последното денонощие през границата ни са преминали нелегално 51 души, като 27 от тях са от Сирия. До края на годината очакваме между 6 и 10 хиляди. За тези хора, ще се опитаме да намерим сгради да организираме центрове. Към момента бежанците в България са 3600, като 1400 са сирийци", каза министър Цветлин Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай