Йовчев: Имаше организирана атака срещу парламента

МОСАД ще ни помага за бежанците

Йовчев: Имаше организирана атака срещу парламента | StandartNews.com

София. „Имаше организирана атака срещу парламента. Полицията бе провокирана. Целта бе да се потроши парламента и да се предизвика криза". Това коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев пред Нова телевизия.

Министърът обясни, че не е противозаконно да се организират протести, но е нарушение да има насилие.

„Имаше опити за погром на парламента. Ако бяха влезли вероятно щяха да потрошат парламента. Аз мисля, че се видя че искат да влязат вътре и искаха да предизвикат полицаите", допълни Йовчев.

По отношение на големия брой полицейски служители по протестите и по-точно в дните, когато имаше ескалация на напрежението, министърът коментира, че така е трябвало.

„Имаше толкова много полиция, защото трябваше. Няма да допуснем да станат погроми. Всички видяхме, че имаше опити за погром на парламента. Имаше организирани движения, атака над полицаите. Знаем една част от хората и те са същите лица, които септември месец се опитаха да свалят огражденията пред парламента", обясни МВР шефът.

По думите на Йовчев в страната има сериозна обществено-полическа криза и може да понесем тежки последици. Според него обаче изборите не решават нищо и именно тази липса на идейност го притеснява.

На въпрос кой стои зад него и кои го пази, вицепремиерът отговори: „Никой не ми пази гърба. Не ми пука дали утре ще съм министър. Независимо кой ще ми иска оставката, трябва да правя това, което трябва да правя, и ако се поддам на този натиск, ще загубя".

Вътрешният министър, който скоро се върна от посещение в Израел съобщи, че МОСАД, както и самата държава Израел, ще ни помогне за бежанците и за изграждането на система за кризи. Страната ни има агентура и механизъм за отсяване, но няма 100% гаранция, допълни той.

„Ще направим всичко възможно да спрем на границата да не влизат бежанци", каза още министърът.

„Има джихадисти които е установено от Европа, че са в Сирия и е ще се завърнат обратно", добави той.

По думите на Йовчев в страната в момента има над 10 000 нелегални имигранти, а част от тях – около 1000 души не са търсили никога убежище и би трябвало да бъдат изведени от страната. Има около 8000 които са заявили, че търсят закрила. Около 3000 от тях няма да получат тази закрила, защото нямат основание да я искат, обясни още министърът.

Йовчев изрази надежда, че няма да броят на имигрантите няма да стигне 200 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай