Йовчев: Бежанската криза е най-голямото ни предизвикателство

Йовчев: Бежанската криза е най-голямото ни предизвикателство | StandartNews.com

София. „Кризата с бежанците е най-голямото предизвикателство пред страната ни през последните години. Все още съумяваме да овладяваме процеса, но без общи усилия няма да можем да посрещнем това, което идва. Чакат ни много трудни моменти". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в „Панорама" по Българската национална телевизия.

Вицепремиерът посочи, че наблюдението по българо-турската граница е много добро и всички, които преминават нелегално, са залавяни. "Проблемът е, че техният брой е много висок – понякога са над 200 души", съобщи министър Йовчев. По думите му най-належащите мерки са свързани с изграждането на прегради по границата, ускоряване на изграждането на тристранния център с Гърция и Турция и създаването на съвместни патрули с Турция.

Цветлин Йовчев каза, че България ще настоява за подписване на споразумение между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи част от нелегално влизащите у нас да бъдат връщани в южната ни съседка. "Ще се застъпим също за провеждане на единна европейска политика, за да не се натоварват с проблемите единични страни, а да има равномерност", подчерта вицепремиерът.

Той съобщи, че страната ни вече е получила техническа помощ от Фронтекс, следващата седмица се очаква и решението за финансовата помощ, отделни държави-членки също са декларирали подкрепата си. „Има европейска солидарност, но тя не е достатъчна", коментира министър Йовчев.

Той отново призова за свикването на Консултативен съвет по национална сигурност при президента като форум, който може да постигне консенсус по темата. „Това е общонационален проблем и трябва да се решава с усилията на всички. Бежанците не са на Орешарски. Всяка институция трябва да поеме своята отговорност", заяви вицепремиерът.

По повод на публикации в медиите Цветлин Йовчев коментира, че МВР не провежда разследване за нападението срещу кортежа на министър-председателя.

Той се обяви за възстановяване на политическия диалог, защото напрежението между политиците се пренася в обществото.

Министърът на вътрешните работи потвърди, че до края на годината ще има 10-процентно съкращение на администрацията на ведомството, а в средата на 2014 г. – още 5 на сто. "Синдикатите знаят и подкрепят тази мярка", каза Цветлин Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай