Язовирите "Рогозен" и "Ботево" са пълни 100%

Язовирите "Рогозен" и "Ботево" са пълни 100% | StandartNews.com

Видин. Язовирите „Рогозен" и "Ботево" са пълни на 100% и преливат през преливниците си. Във видимо добро състояние е стената на язовир „Рогозен", язовирът е пълен на 100%, като прелива през преливника със 100 литра в секунда, каза Венцислав Василев, областен управител на Враца пред "Фокус".

Той посочи, че стената на язовир Ботево, собственост на община Хайредин, е също във видимо добро състояние, язовирът е пълен на 100%, прелива през преливника с 5 куб.метра в секунда .

Стената на язовира в Бутан е в добро състояние, в момента нивото на язовира е два метра под максималното ниво, като се поддържа нивото като се изпуска с 10 тона в минута.

„Това, че преливат язовирите не означава, че стените не са добри, тогава, когато водата е в повече от необходимото в язовирите, за това са създадени тези преливници за да няма проблеми", допълни областният управител на Враца.

Той посочи, че след като спадне водата до преливника си има отточници – отварят се крановете и всеки язовир трябва да бъде пълен две трети от обема си, като една – трета се оставя за буферна зона. „Но, при този дъжд буферната зона се е напълнила, което спомогнало малко с малко да се задържи водата и след това тя тръгва по естествения си наклон", допълни Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай