Язовир „Тича" прелива (СНИМКИ)

Язовир „Тича" прелива (СНИМКИ) | StandartNews.com

Язовир „Тича" прелива с 12,1 куб.м вода в секунда през преливника. Общият обем на водните маси в язовира е 316,400 млн. куб.м. Областният управител на Шумен Донка Иванова поясни, че общото преливане от всички съоръжения на язовир „Тича" е 32 куб.м/сек., пише "Дарик".

Нивото на река „Камчия", която поема водите от язовира е с над 2 м под дигите, но на места особено в района на Велики Преслав реката се е разляла извън коритото си.

Суха река, която вчера застрашаваше да залее част от пътя Шумен-Карнобат, няма опасност да прелее днес. В коритото си се прибират и водите на река „Врана".

„Наистина обстановката към момента е спокойна", обобщи Донка Иванова. По думите й, областната администрация е в непрекъснат контакт с всички институции и следи развитието на ситуацията в региона. Издадена е и заповед до кметовете на населени места да следят нивата на язовири и реки по общини.

Междувременно кризисният щаб на община Гълъбово в момента обхожда дигите на река Сазлийка и опитва да предотврати скъсването на дигите на други места.

Водата е прекъснала част от дигата на река Сазлийка, която е в близост до подстанцията. Нивото на реката продължава да се повишава и дори е стигнало рекорднo високи нива. Екипи на кризисния щаб укрепват дигите на реката и следят за състоянието им, за да могат да предприемат мерки, ако е необходимо. Камиони извозват пръст към дигите на реката, за да бъдат укрепени, съобюава "Фокус"..

Към момента целият стадион, който се намира до кръговото кръстовище в Гълъбово и е в близост до реката, е наводнен. Екипите правят всичко възможно да не бъде прекъсван токът на болницата в града, поради наводнението на подстанция Гълъбово. В останалата част на общината ще се наложи поетапно спиране на тока по места и пускането му след няколко часа, за да не останат жителите на общината на студено. В центъра на града обстановката е спокойна.
Зам.-кметът на общината Димитър Василев е наредил учениците, които са от съседните села да бъдат извозени с автобуси и да бъдат върнати по населените им места.

Усложнена е обстановката по корекцията на река Камчия в района на Дългопол и при моста при местност „Пода" каза за „Фокус" експерт Доротея Василева от дирекция „Контрол" при Басейнова дирекция за управление на водите в Черноморски район – Варна. Информацията е постъпила в дирекцията от „Напоителни системи".

Доротея Василева допълни, че реката вдига нивото си, но за момента няма данни да е излязла от коритото си или да е засегнала инфраструктурата и населените места. Осъществява се непрекъснат контрол в тези райони. Останалите две реки - Провадийска и Ана дере, също са с повишени нива, но няма данни за разливи и засегнати населени места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай