Яжте тази храна и никога няма да имате нужда от лекар

За какво помага тя

Яжте тази храна и никога няма да имате нужда от лекар | StandartNews.com

Тази зърнена храна съдържа антиоксиданти и флавоноиди, които забавят стареенето, поради което я наричат „еликсир на младостта“ - тя пречиства кръвта от излишната захар и укрепва сърцето. 

Елдата е най-полезната суперхрана за възрастни, може да се яде от абсолютно всеки. Благодарение на съдържанието на голям брой витамини, фибри и минерали, елдата може да предотврати развитието на много заболявания, да ускори метаболизма и да забави стареенето, според изданието The Health Site.
Каква е ползата от елдата за хора в зряла възраст: какво лекува

Намалява кръвната захар. Кашата от елда трябва да се използва за профилактика на диабет тип 2, тъй като има нисък гликемичен индекс, така че помага за намаляване на захарта. Насърчава бързата загуба на тегло. Елдата е изключително питателна и има само 110 kcal на сто грама. Ако редовно ядете каша от елда, можете да наситете тялото с необходимите витамини, както и да се избавите от наднорменото тегло. Елдата действа и като диуретик, така че ще премахне всички вредни вещества от тялото.

Укрепва сърдечно-съдовата система. Елдата съдържа голяма част от желязото, което е изключително необходимо за кръвта. А рутинът укрепва стените на кръвоносните съдове и намалява риска от развитие на различни патологии. Кашата от елда също помага за намаляване на нивото на лошия холестерол в кръвта.

Подпомага храносмилането. Елдата съдържа фибри и растително нишесте, които подобряват храносмилането, помагат при запек и подуване на корема. Тази зърнена култура е в състояние да ускори метаболизма, да изгори излишната мастна тъкан и да ускори синтеза на протеини, мазнини и въглехидрати. Хората, които имат проблеми с червата, трябва редовно да ядат каша от елда.

Здраве на ноктите, косата и кожата. Елдата с право се нарича "еликсир на младостта". Защото съдържа много антиоксиданти и флавоноиди, които забавят стареенето. Благодарение на съдържанието на витамини А и В, растежът на косата се ускорява, тя става силна и еластична. Калцият укрепва зъбите, костите и ноктите, като помага за усвояването на витамин D. Манганът, съдържащ се в елдата, подобрява състоянието на кожата, като подобрява кръвообращението.

Укрепва нервната система. Елдата е полезна за тези, които са склонни към депресия и тревожност. Тя съдържа редица витамини от група В, които регулират работата на нервната система, помагат за успокояване и нормализиране на съня.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай