Яйцата. Храна за мозъка и мускулите

Богати на протеини те често се включват като част от разнообразна и балансирана диета

Яйцата. Храна за мозъка и мускулите | StandartNews.com

Най-лесноусвоимият и пълноценен качествен белтък се намира в яйцата.

Освен, че съдържат омега-3 мастни киселини, витамини от групата B и цинк, яйцата събират в състава си всички необходими хранителни вещества, нужни на организма.

Богати на протеини те често се включват като част от разнообразна и балансирана диета, защото са подходящи за закуска и дават чувство за ситост.

Ако разгледаме едно кокоше яйце например, то яйчният белтък в него представлява около 13% от цялата му маса, като от тях 11% (под формата на овоалбумин, овоглобулин и лизозим) се съдържат в самия яйчен белтък. Ето защо яйчният белтък напълно оправдава името си понеже не съдържа почти нищо друго освен белтъчини. В същото време в жълтъка, който представлява около 16% от общата маса на яйцето, също се съдържат белтъчини (вителин, ливетин и фосвитин), но мазнините в жълтъка са 2 пъти повече и то предимно под формата на фосфолипиди и холестерол. Освен белтъчините и мазнините, в яйцето се съдържат и минимално количество въглехидрати под формата на галактоза, маноза и глюкозамин. Въпреки огромната концентрация на ценни хранителни вещества в яйцето, енергийната му стойност е едва около 70 ккал, затова то спокойно може да се включва и в различни диети.

Освен това са изключително лесни за приготвяне и могат да са готови само за няколко минути.

Ето 5 лесни рецепти с яйца, които ще направят закуската ви много по-добра!

1. Яйчена юфка

Можете да убиете глада, като направите тези яйчна юфка. Направете яйчен омлет с малко подправки и когато е готов го навийте на руло. Нарежете рулото на дълги тънки ивици и ще получите яйчена юфка! Смесете получените лентички от яйца с малко сотирани зеленчуци и подправки. Вашата яйчна юфка с ниско съдържание на въглехидрати е готова!

 

2. Омлет с крутони

Препечен хляб и омлет - това е чудесен начин да започнете деня си. Храна с високо съдържание на въглехидрати и протеини, подходяща за закуска. За да направите тази перфектна закуска добавете малко хляб, нарязани на кубчета (предварително запържени в масло), върху омлета си.Опитайте този омлет с крутони и никога няма да го забравите.

 

3. Яйца на пара

Чудесен начин за приготвяне на яйца е те да са на пара, тъй като не изисква масло и имат много мека текстура. Разбийте 4 яйца в малка купа и добавете малко пълномаслено мляко, докато разбивате. Поставете тази купа в тиган, пълен с вода и затворете капака. След няколко минути ще имате готови яйца на пара. Подправете ги със сол масло и малко едросмлян червен пипер.

 

 

4. Яйчен бургер

Няма нищо по-вкусно от бургер за закуска. Той е не само засищащ и вкусен, но и ни дава енергия за целия ден. В кръгла форма изсипете яйцето, подправете го със сол и черен пипер на вкус, след което го запържете на тиган с масло. Когато е готово (жълтъка е добре да остане рохък) го поставете в меко бяло хлебче, което предварително сте разрязали наполовина, леко сте го запекли и намазали с масло. Гарнирайте с пресни зелнчуци и сос с горчица.

 

 

5. Пухкав яйчен омлет

Не мразите ли, когато омлетът ви е гъст и сух? Направете яйцата си меки и пухкави с тази лесна рецепта! Отделете белтъците и жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, докато станат почти твърди. Разбийте и жълтъците на гладка каша. Добавете подправки към двете. В тиган разтопете масло изсипете жълтъците и ги сгответе до полуготовност. След това добавете белтъците и ги разбъркайте внимателно. И вашата торта с яйца е готова!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай