Неделя,

Яхта на прочут руски олигарх крие невиждано бижу

От: СТАНДАРТ -
3940
Яхта на прочут руски олигарх крие невиждано бижу
A
A
A

Невиждано досега бижу е открито в конфискувана яхта на руски олигарх. Федералните служби на САЩ разпространиха информация, че са открили нещо, което изглежда като яйце на Фаберже в конфискувана суперяхта на руски олигарх.

Това е един от най-необичайните и неочаквани артефакти, открити, докато правителствата по света продължават да конфискуват движимо и недвижимо имущество на руските олигарси и близките до Путин, казва Forbes. Яйцето е открито на конфискувана суперяхта, акостирала в Сан Диего, според CNN, цитирана от сайта „Бизнес новините” на бТВ.

Ако е истинско, яйцето ще бъде едно от последните открити яйца на Фаберже и ще струва милиони.

Фиджи предаде на САЩ суперяхта „Амадея“ на стойност 300 милиона долара през юни след продължителна съдебна битка за доказване на това кой е нейният собственик.

САЩ твърдят, че яхтата е собственост на руския олигарх Сюлейман Керимов, който е обект на международни санкции заради предполагаеми връзки с руския президент Владимир Путин.

Правителствата на САЩ и други страни по света конфискуваха активи на стойност милиарди долари от тези, на които са наложени санкции заради нахлуването на Москва в Украйна. Неясната собственост върху активи, особено големи като яхти и самолети, може да помогне на супербогатите да спрат процедурите или да избегнат изцяло санкциите, нещо, което първоначално се използва в случая с „Амадея“ (адвокатът на яхтата твърди, че е собственост на друг олигарх, Едуард Худайнатов, който не е сред санкционираните).

Декоративните яйца на Фаберже са изработени специално за руското императорско семейство от известния бижутер Питър Карл Фаберже. Създадени са само няколко десетки и не всички са оцелели, а редките предмети могат да се продават за милиони, когато излязат на пазара.

Това не е първият път, когато яйце на Фаберже попада в руските санкции. Лондонският музей V&A, който е взел назаем яйца на Фаберже и други предмети от руски институции за изложба на бижутера и е изправен пред нарушаване на международни санкции, ако върне предметите.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички