Неделя,

Яхта на прочут руски олигарх крие невиждано бижу

От: СТАНДАРТ -
4259
Яхта на прочут руски олигарх крие невиждано бижу
A
A
A

Невиждано досега бижу е открито в конфискувана яхта на руски олигарх. Федералните служби на САЩ разпространиха информация, че са открили нещо, което изглежда като яйце на Фаберже в конфискувана суперяхта на руски олигарх.

Това е един от най-необичайните и неочаквани артефакти, открити, докато правителствата по света продължават да конфискуват движимо и недвижимо имущество на руските олигарси и близките до Путин, казва Forbes. Яйцето е открито на конфискувана суперяхта, акостирала в Сан Диего, според CNN, цитирана от сайта „Бизнес новините” на бТВ.

Ако е истинско, яйцето ще бъде едно от последните открити яйца на Фаберже и ще струва милиони.

Фиджи предаде на САЩ суперяхта „Амадея“ на стойност 300 милиона долара през юни след продължителна съдебна битка за доказване на това кой е нейният собственик.

САЩ твърдят, че яхтата е собственост на руския олигарх Сюлейман Керимов, който е обект на международни санкции заради предполагаеми връзки с руския президент Владимир Путин.

Правителствата на САЩ и други страни по света конфискуваха активи на стойност милиарди долари от тези, на които са наложени санкции заради нахлуването на Москва в Украйна. Неясната собственост върху активи, особено големи като яхти и самолети, може да помогне на супербогатите да спрат процедурите или да избегнат изцяло санкциите, нещо, което първоначално се използва в случая с „Амадея“ (адвокатът на яхтата твърди, че е собственост на друг олигарх, Едуард Худайнатов, който не е сред санкционираните).

Декоративните яйца на Фаберже са изработени специално за руското императорско семейство от известния бижутер Питър Карл Фаберже. Създадени са само няколко десетки и не всички са оцелели, а редките предмети могат да се продават за милиони, когато излязат на пазара.

Това не е първият път, когато яйце на Фаберже попада в руските санкции. Лондонският музей V&A, който е взел назаем яйца на Фаберже и други предмети от руски институции за изложба на бижутера и е изправен пред нарушаване на международни санкции, ако върне предметите.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com