Яхтсмен смени каюта с килия за 24 часа

Щракнаха белезници на Лъчезар Братоев заради мерака му за справедливост и кавалерство

Яхтсмен смени каюта с килия за 24 часа | StandartNews.com

Варна. Варненски яхтсмен смени за близо 24 часа луксозна каюта с арестантска килия - по принуда и шокиращо за него, за близките му и за цялата морска общност. През годините бизнесменът Лъчезар Братоев често напомняше, че на униформите на полицаите в САЩ пише to serve and protect - да обслужва и да защитава. Това се случва в моменти, когато той най-много се ядосва на показните респресивни акции. Или когато преследват богатите като най-големите бандити у нас. Само преди седмица и Братоев попадна в подобен капан - защото не умее да си трае. Щракнаха му белезници при опит да се застъпи за непознато момиче, на което полицаи искаха да направят акт за нарушение на забраната за движение на автомобили в Морската градина. След като 5 часа търка нара в арестантската килия, бизнесменът спешно беше откаран за лечение в болницата. Там

също беше пазен с полицейски пост

Въпреки че беше на легло със сърдечна недостатъчност и високо кръвно, което вдигна заради премеждията си с органите на реда. Поредният инцидент разбуни духовете във Варна - не само защото Братоев е известна и уважавана личност, но и заради това, че от хаоса с казуса "Морска градина" има и ще има още потърпевши. Върховният административен съд отмени предварителното изпълнение на кметската заповед за забраната за коли, но община и полицаи продължават с глоби и санкции на т.н. нарушители на Наредбата за обществения ред. Точно за решението на върховните магистрати Братоев напомни на общинския полицай във фаталния ден. Припомни му, че няма право да пише акт - но го отнесе той. Заради мерака си за справедливост и кавалерство.

"Не можех да не защитя момичето, на което ченгето скочи като Рамбо, като каубойски шериф от Дивия Запад", казва бизнесменът, който заради обида и нанесени травми от белезниците смята да съди до дупка служителя на реда. А ден след като обяви това, местен сайт публикува срещу него анонимни показания - че се държал неприлично, че налетял със сексуални предложения и че дори пуснал ръка на полицайка в патрулката по време на скандала в Морската - и за това го закопчали. На ход сега е прокуратурата, развръзката ще дойде от съда.

Който познава морския лъв, както наричат Братоев заради зодията му, знае, че истински пали - но по сериозни проблеми, а не в улични свади. Винаги е казвал открито, че с фойерверки и заплахи политици и данъчни не стимулират, а гонят богатите от държавата. Защо хората да не си купуват самолети, луксозни лодки и скъпи коли в България, а да държат Ферарито си във Франция, яхтата в Гърция, а аеропланът да се води на офшорна фирма. Винаги е смятал, че трябва да се строят яхтени пристанища и да привличаме чужди, а не да губим нашите яхтсмени. Защото един собственик на луксозна яхта харчи колкото 32 туристи.

За 52-годишния мъж морето е хоби, професия, призвание и живот. Любимата му фраза е "Единственият начин делата ви да са значими е да сте влюбени в това, което правите". За него казват, че има болезнено чувство за справедливост, мрази лъжата и

не понася преливането от пусто в празно

- когато се хаби енергия. Братоев е собственик на най-голямата компания за яхти "LZ Яхтинг", дава работа на 50 души, шеф е на асоциациите на пристанищата и на производителите и вносителите на яхти, до миналата година беше вицепрезидент на федерацията по ветроходство у нас. Той е единственият представител за България и Румъния на най-престижната марка "Сънсийкър" и любимите модели на Джеймс Бонд. А ветроходството му е кауза. От 90-години, когато е шеф на пристанището в Златните, е организатор на най-големите регати, както и на последните -международната "Блек сии интернешънъл" между България и Румъния и "Кор Кароли-Бавария", която стартира на празника на Варна на Св. Успение Богородично. Иска му се все повече млади хора да се посветят на този мъжки спорт и вярва, че някой ден ветроходството ще измести футбола по масовост и телевизионно време.

Кризата го завари с 53 луксозни лодки, но сега има само 23. Пазарът е в силна стагнация и за тази година е продал само една яхта - на германец. Всъщност напоследък яхти от него купуват швейцарци, румънци, руснаци, но не и българи. А преди и наши предприемачи, запалени по морето, се редяха на опашка - първо да оглеждат, а някои и да купуват. Всички на кея във Варна помнят най-атрактивната луксозна моторна лодка Will see, която докара Братоев - цената й беше близо 7 млн.евро, два пъти по-скъпа от яхтата на убития бос на ВИС Георги Илиев. Оказа се, че нападателят на "Манчестър Юнайтед" Уейн Руни е разпускал на борда й за 50 000 евро седмично, преди да я докарат във Варна. След това морската красавица стана собственост на руския бизнесмен Денис Ершов. Любимият модел на Агент 007 "Манхатън 66" също събра очите на ценители и познавачи в морската столица.

Флотилията на Лъчезар Братоев е винаги предпочитан декор за наши и чужди филми. На негов кораб, строен в Дания през 1948 г., е заснет хита "Йо-хо-хо". На негови лодки се завъртяха камерите и за кадри на новата версия на зрелищно-приключенската сага "Конан Варварина" през 2011 г. Миналото лято Слай и компания вилняха по морето за снимките на "Непобедимите" с кораба "Санта Марина", строен през 1954 г. в Египет. Братоев го видял полупотопен до Атина, купил го и преустроил наново. Със скутери и гумени лодки на фирмата му бяха запечатани и кадри на "Непобедимите" и в Искър.

Лъчезар Братоев е възпитаник на орската Алма матер - ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", специалност корабоводене, завършил е и Икономическия университет във Варна. Дълги години е капитан в "Океански риболов". От тогава, а и покрай яхтинга е обиколил света. Яд го е, че заради влошеното здраве сега няма да може да посети най-голямото боут шоу в Маями, което е на 10 февруари. На него ще покажат последните тенденции, новости и премиери на морските лимузини.

До бизнесмена има млада, хубава и умна жена, с която е щастлив. Радва се на семейството на дъщеря си Натали и на малкия си внук - юнак, когото, разбира се, вече учи на ветроходство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай