Взривове в Костенец (ОБНОВЕНА)

Взривове в Костенец (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

София. Получен е сигнал за взривове във военния завод в град Костенец, съобщи „Фокус", като се позовава на пресцентъра на МВР.

Сигналът за взривовете е получен около 08:50 часа.

Десет души са пострадали, каза областният управител на София област Емил Иванов и уточни, че това са пет жени и петима мъже. Те са получили прорезни рани и са били откарани в болница. Един човек е тежко ранен. Три екипа на Спешна помощ са пристигнали на мястото на инцидента.

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на област София Емил Иванов са в Костенец, за да координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива във военния завод, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Премиерът Георги Близнашки също следи ситуацията.

Взривът в Костенец е бил случаен. Получило се е яма 4 на 2 метра. Пострадали са леко 4 души, които са в болница. Хората са евакуирани, няма опасност от нов взрив. Служители на полиция и пожарна са на място, заедно с ръководството на завода. Очаквам скоро, след като проведа разговор с директора ще го помоля да излезе с официално обръщение към гражданите да ги успокои, че няма опасност за живота им, коментира главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

В Костенец се намира „ТЕРЕМ - Цар Самуил" ЕООД за ремонт и утилизация на боеприпаси, уточнява агенцията.

По данни на "Фокус" са нанесени щети по сградите. 

Няма опасност от последващи взривове, категоричен бе кметът на Костенец Радостин Радев пред "Фокус".

"След като от утре започне обход с комисия от общината, ще бъде ясна цялата информация за щетите", обясни той.

"Това, което се е случило не е свързано с видими към момента нарушения на технологичния процес, но започва следствие под ръководството на прокуратурата. Така че в подробности не искам да навлизам. Извършени са замервания, няма радиационно, химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да е индикации за друг риск от взрив", заяви още служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай